Žena u belom
ključne reči:
, , ,
Žena u belom
izdavač: Laguna, Beograd, 2016.
broj strana: 175
naslov originala:
God Help the Child
prevodilac: Dijana Radinović

Toni Morison (rođ. 18. februara, 1931.) dobila je Nobelovu nagradu za književnost 1993. godine za sabrana dela, a laureat je i Pulicerove nagrade. Mnogobrojna priznanja govore da je Toni Morison  jedna od značajnijih književnih stvaralaca današnjice, a njen široki književni opus je svrstava u pisce koji promovišu afroameričku književnost a poslednjih godina i književnost za decu.

 

Detinjstvo devojčice Neveste, majčin odnos prema njoj, njeno odrastanje i sazrevanje odredila je boja njene kože, krst koji večno nosi,  a za koji nije ona kriva. Zbog osećaja napuštanja, odbacivanja i samosažaljenja radila je sve kako bi zadobila pažnju, makar jedan jedini majčin dodir, poljubac, zagrljaj. Napuštanje ljubavnika uz reči „Nisi žena kakvu želim“, pogađa je jače nego što je očekivala, pokreće lavinu misli, sećanja i goni je u nove pohode kako bi raščistila nepravedno učinjene postupke u prošlosti, a potom se suočila sa sadašnošću.

 

Upoznajući se kroz poglavlja sa ostalim likovima i prateći događaje iz njihove perspektive uspevamo da stvorimo celokupnu sliku nepravednog svedočenja ove devojčice, pokušaja iskupljenja nakon niza godina, stava njene majke, momka koji odlazi… Promene na Nevestinom telu uočava samo ona, i povezane su sa sve većom introspekcijom, a nestaju kada dođe do spoznaje i suočavanja sa svim traumama iz prethodnog perioda života.

 

Koža boje abonosa, poseban stil oblačenja, patnja i  nedaće obeležavaju u mnogome Nevestin život, ali i dovode do  sticanja samopouzdanja i snage za nastavak  života u kome će dobiti najznačajniju ulogu, ulogu majke.

Odlomak iz dela

Patnju svake vrste treba uzeti za ozbiljno i imati hrabrosti da je pustiš da plamti i gori poput treperave zvezde ne može se i ne da ublažiti bednim krivljenjem sebe jer njena eksplozivna blistavost odjekuje opravdano glasno kao jeka timpana. (str. 152)

 

Dete. Nov život. Imuno na zlo ili bolest, zaštićeno od otmice, batina, silovanja, rasizma, uvreda, patnje, samoprezira, napuštanja. Bez greške. Čista dobrota. Bez gneva.

Tako su verovali. (str. 172)

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.