Velika laž
Velika laž
izdavač: Plato, Beograd, 2016.
broj strana: 206

Fabula romana Velika laž bazirana je na konfliktima i dilemama sa kojima se suočava pojedinac u savremenom neokapitalističkom društvu. Akcenat romana je na osećaju bespomoćnosti individue naspram galopirajuće globalizacije. U prologu, kao i tokom romana, embrion se obraća čitaocima iznoseći svoj stav o životu, a njegova odluka da se ne rodi je, zapravo, bunt protiv sveta u kome je zlo potisnulo dobrotu. Problemi savremenog društva prikazani su kroz život glavne junakinje Jelene, po profesiji psihologa, zaposlene u Marketingu kompanije Morning. Priča je smeštena u 2029. godinu.

 

Sonja Atanasijević je objavila šest romana i jednu zbirku priča. Dobitnica je nagrada  „Branko Ćopić“ i „Zlatni Hit Liber“, a romani Bekstvo iz akvarijuma i Velika laž bili su u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Odlomak iz dela

Maštala je često moja mati, tih godina, ali i kasnije, da bi joj prijala svakodnevna jutarnja doza amnezije, barem u trajanju od desetak minuta, kada bi čulima sasvim malog deteta opažala ljude i stvari oko sebe, smatrajući da bi joj ti sitni jutarnji zalogaji donosili svežine za čitav ostatak dana, i jednom možda pomogli da konačno shvati život. Moja majka je često sama sebi znala da kaže, ne razumem život, ili, spremajući se da krene u šetnju, ili na trčanje, dok vezuje patike, prošaputala bi u sebi, idem da probam da shvatim život.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.