Lisica
Lisica
izdavač: Booka, Beograd, 2017.
broj strana: 305

„Lisica zna mnoge stvari, a jež samo jednu”, grčka je izreka na osnovu koje je Ajzaja Berlin podelio pisce na one koji pišu rukovodeći se samo jednom idejom – ježeve, i one kojima je raznovrsnost rukovodeća ideja – lisice. Pišući roman o pisanju romana, Dubravka Ugrešić samim naslovom ukazuje na to za koga se opredeljuje i šta je fokus njene najnovije knjige, briljantno nas provodeći kroz metodologiju pisanja i kreativne muke književnih stvaralaca.

 

Dubravka Ugrešić je (po njenim rečima) književni apatrid, rođena u Hrvatskoj, ali sticajem životnih i književnih okolnosti već dvadesetak godina nastanjena u Holandiji. Možemo slobodno svrstati u jugoslovensku, hrvatsku i holandsku književnost. Prva je žena pisac koja je dobila NIN-ovu nagradu za najbolji roman 1988. godine. Jedinstvenim književnim jezikom, kome ne nedostaju duhovitost, vrcavost i originalnost, provela nas je i kroz ovaj najnoviji roman, ispisujući omaž  ulozi pisca (bez obzira na geografsku pripadnost) u današnjem, modernom svetu, u kome često pomislimo kako je već pisano o svemu, na sve raspoložive načine, ali u kome nas originalno pero poput Dubravkinog, makar s vremena na vreme uveri da još uvek ima načina da se ispišu stranice kojima ćemo pokloniti kvalitetno provedeno vreme.

Odlomak iz dela

Pad započinje u točci odakle više nema povratka (I’ve passed the point of no return, kaže Bil), pad je povezan sa zakonima gravitacije, on započinje kada iz nekog razloga (koji u rezultatu  postaje nevažan) ispadnemo iz kolotečine, iz mase (koja nas ispljune iz grla kao iritirajuću mrvicu), i kada se nadalje krećemo kao usamljena jedinka. S obzirom na različite putanje i brzine između nas i ‘ostatka sveta’, nama se sve više čini da su krivi oni, a njima pak da smo mi pogriješili. Iz njihove vizure mi smo narušili pravila, nismo se prilagodili, a nama se pak čini da branimo svoja temeljna ljudska prava . Kada Nik, poludjeli vlasnik dućana s polovnom vojnom opremom, u nasilnom činu koji prijeti da eskalira u seksualno nasilje (nad Foresterom) pokušava staviti Foresteru lisice na ruke, ovaj kaže: Ne mogu. Zašto? pita ga Nik. Zbog gravitacije, odgovara Foster. Što to, dovraga, znači? zbunjuje se Nik. Past ću, mirno odgovara Forester prije nego što će u samoobrani zariti nož u Nika.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.