У оперској ложи
У оперској ложи
издавач: , Београд, 2016.
број страна: 263

У времену у коме су нам ускраћена многа задовољства окупљања ради уживања у  некој од многобројних уметности, па тако и музичкој, књига „У оперској ложи“ представља куриозитет у чијем читању можемо себи да приуштимо макар неку врсту дочаравања уметности опере.

 

У књизи је, у 25 поглавља, изложено 25 оперских дела које је стварало 16 најпознатијих композитора класичне музике. Од Аиде, Боема, Чаробне фруле, Дон Ђованија, преко Фигарове женидбе, Kармен, Kавалерије рустикане… до Севиљског берберина, Тоске, Травијате . О свакој опери се, поред плаката – оних којима се најављивао догађај у Народном позоришту, махом из периода првих деценија XX века,  налази и „лична карта“ која детаљно представља читаоцу пут дела, од првог извођења па надаље.

„Рубрике“ које су сталне за свако наведено дело понаособ су: детаљни подаци о аутору, премијери, извођачима, лицима – „У неколико речи“, затим се развија дискусија уочи извођења „У оперској ложи“, скреће се пажња на по неколико „Бисера“ (арија) по којима је дело најпознатије и, наравно, „Догађаји“, важни датуми у „животу“ одређене опере.

 

Духовито и необично, Јован Шуица пише занимљиво дело, које може да буде лектира како већ верзираним посетиоцима опере, тако и онима који се спремају да по први пут кроче у неку од оперских дворана, када то, наравно, буде могуће, у простор у који ће,  раскриливши плишани застор, који дели бину од гледалишта, ући, као Алиса у земљи чуда, у чудесни СВЕТ ОПЕРЕ.

 

У међувремену, завалимо се у омиљену фотељу, слушајмо музику и препустимо се страницама „Оперске ложе“!

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.