Зулејха отвара очи
Зулејха отвара очи
издавач: Самиздат Б92, Београд, 2016.
број страна: 418
наслов оригинала:
Зулейха открывает глаза
преводилац: Радмила Мечанин

Када помислимо да о неким темама нема много  новог да се каже, појаве се ствараоци  који нас демантују. Гузељ Јахина, млада  руска ауторка  татарског  порекла, у најбољој традицији руских класика,  везе причу  о љубави и опстанку  у време  уништавања  татарских  кулака и њиховом  расељавању у Совјетском  Савезу  тридесетих година 20. века. Роман-првенац овенчан је највећим књижевним наградама у Русији  .

 

Прича  почиње описом  дана младе,сеоске жене удате такорећи у детињству, васпитане да буде више слушкиња него супруга, у кући где покушава да опстане између суровог мужа и пакосне свекрве. Сва њена настојања да  испуни превелика очекивања околине и истрпи злокобну судбину,  бивају беспоштедно  згажена. Када јој бољшевици убију мужа,  одлазак у прогонство ће изгледати као спас у односу на пређашњи живот. Радни логор у Сибиру постаће место где ће по први пут осетити љубав мушкарца, где ће подићи сина, где ће остати .

 

Дубина људске патње уз безграничну  љубав према детету и према свом човеку су приказани толико живо да их осећамо  и проживљавамо као да смо ту, поред њих.

Одломак из дела

Ове јесени она, није спавала. Успављивала је сина, љубила га у топло теме па – што пре напоље из лазарета, узбрдо стазом, где је мала црвена ватрица сваке вечери упорно зове, захтева њу код себе. Ноћима нису склапали очи, и увек су им недостајале ноћи. А она ујутро – посети заспалог сина, па – у лов, увече – у лазарет, да почисти… Није је било стид. Све, чему је била научена, што је утувила од детињства – одступило је, отишло. Ово ново, што је дошло уместо тога, однело јој је страхове, као што поплава односи прошлогодишње грање и труло лишће. ,, Жена је њива на којој муж сеје семена потомства“- учила ју је мајка пре него што су је послали у Муртазину кућу. – „Орач долази на њиву кад год пожели, и оре док год има снаге. Не приличи њиви да противречи свом орачу.“ Она му није противречила: стезала је зубе, притајивала дах и трпела; колико година је живела не знајући да постоји и другачије. Сада – зна.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.