В.
В.
издавач: Чаробна књига, Београд, 2010.
број страна: 504
наслов оригинала:
V.
преводилац: Нина Ивановић Муждека

Дуго је код нас била преведена само једна Пинчонова књига Објава броја 49. у превод Давида Албахарија. Некада се то правда тежином превода, а некада издавачким околнистима. Међутим, Чаробна књига 2010. године објављује први следећи превод,  роман V. На почетку књиге преводитељица­ обавештава читаоца са каквим се тешкоћама сусретала приликом пре вођења књиге.

 

Томас Пинчон је рођен 1937. године у Глен Коиву, у држави­ Њујорк. У младости је студирао физику и служио у морнарици. Када је 1963. објавио први роман, кратког назива V, посветио се књижевности. Убрзо након тога, потпуно се повукао из јавности. Његова следећа два романа, Објава броја 49 и Дуга гравитације, учинили су га једним од најцењенијих савремених писаца.

 

Ако је историја могућа она се дешава на целој Земљиној кугли. У Њујорку, Венецији, у Египту. Мешају се времена, радње и догађаји. Постмодерна историја у Пинчоновом роману не пружа одговоре већ постаје романескно ткиво. Иако је овај роман објављен са закашњењем, читаоци су обогаћени једним још увек новим доживљавањем историје.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.