Ћутања из Горе
Ћутања из Горе
издавач: Агора, Нови Сад, 2016.
број страна: 220

Роман Ћутања из Горе представља последњи, односно, уводни роман Демићевог петокњижја посвећеног рату и судбини крајишких Срба. Овим романом раскрива се сцена на којој ће се распарчати СФРЈ и започети прогон Срба из Хрватске. Демићев опсежни литерарни подухват, заокружен романом фантазмагоријом, надовезује се, односно даје увод књигама које су му претходиле: Молски акорди, Трезвењаци на пијаној лађи, По(в)ратнички реквијем и Атака на Итаку. За роман Ћутања из Горе Демић је добио награду „Меша Селимовић“.

Главни јунак Демићевог романа – Петрова гора – око које се плету историја и легенда, у свом ћутању, заправо, одјекује гласовима мртвих који су покопани у њој. Историјски догађаји деведесетих година прошлог века повод су да подземље Петрове горе, попут палимпсеста, проговори својим митским, библијским, или историјским сведочењима. Кроз девет глава романа смењују се различите приче приказа: првих људи – Адама и Адаме, Г(в)оздане и Луција Валерија Верекунда, Живе руке мртвог Теодора Комоговинског и пепела безруког Теодора, Душе и Тела, Браће по матери и Браће по ћаћи, Никог и Ничег и Неког и Нечега, Патријархове главе и Патријарховог трупа, Петра и Павла, игумана и краља. Међу несмиреним душама су и калуђер Петар по коме је Петрова гора добила име, и Петар Свачић, последњи хрватски краљ, и Лешо Дијаковић, пастир који је након сна постао пророк пошто му се као узглавље указала горућа Књига. Док на митингу 1990. говоре лажни пророци, Лешо Дијаковић Самоук настоји да пренесе садржај Књиге створене „по мери људског слепила“.

Одломак из дела

Књига коју сам држао у рукама није имала ни почетак ни крај. Сваки пут кад бих отворио страницу за коју сам вјеровао да је прва, на њој сам налазио нешто друго, до тад непрочитано. И сад вјерујем да је у тој Књизи била похрањена сва мудрост свијета, знање о оном најнеухватљивијем, о садашњости, тој тихој луци одмора и окрепљења од грозне прошлости и застрашујуће будућности. Творац нам је препустио да се злопатимо и грчимо између пламенова тих двију ватри, у вјечном страху и неизвјесности.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.