Теферич на Славији
Теферич на Славији
издавач: Бедем књиге, Београд, 2022.
број страна: 178

Сања Савић Милосављевић, књижевница и сценариста, ауторка је романа Теферич на Славији који је ушао у најужи круг за престижну књижевну награду Библиотеке града Београда за најбољи роман написан на српском језику у 2022. години – Београдски победник. Добитница је и Златне арене за најбољи сценарио за телевизијску серију Време зла снимљену по романима прослављеног српског књижевника Добрице Ћосића. Ако ју је деценијски књижевни опус сместио на књижевну, филмску и позоришну сцену, онда јој је Теферич на Славији донео титулу једне од најбољих савремених српских ауторки коју треба пратити, читати и у врхунској књижевности уживати.

Теферич на Славији је прича о обичним људима, ретроспектива три младости и још понеког живота.

Сања нас је маестрално упознала са сваким ликом – режисерски, као на позоришним даскама, представила је три монодраме младалачких превирања, лутања и несхваћености, усталасани свет сликарке, занатлије и монаха.


Скидање љуштура њихових старих живота, покушај ослобађања од унутрашњих тескоба у потрази за другачијим, постојанијим, безтеретним другим ја, води нас до граница коју ка Босни поставља Дрина, до граница које живот сам поставља. Као што Дрина спаја обале, спојиће се и они наизглед неспојиви – Петар, Јелена и Данило. Унутар ове књиге, унутар њихових живота пратимо их на путу животних сумирања, мењања, повезивања, следимо их у тачкама њихових животних кључања и пуцања и то тако верно, тако силно да их можемо опипати ту покрај нас, осетити дах и уздах.

Кад затворимo корице, Теферич на Славији бива прича о обичним људима који су нам одувек били блиски, ретроспектива три живота која се не заборављају.

Одломак из дела

Кева је тад почела са својим триповима. Нервирао је спољашњи свет, највише ћале и ја. Прштала је као врело уље кад је нешто питаш. Имала је неку мачкетину, коју је волела више од мене, а ја сам је мрзела. И онда терорисање: не смеш Брижиту да погледаш искоса и слично. Шутирала сам је по цео дан кад кева није била на гајби. После је укапирала шта радим па је остављала код комшинице.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.