Разговор о брилијантима једног децембарског поподнева
Разговор о брилијантима једног децембарског поподнева
издавач: Самиздат Б92, Београд, 2017.
број страна: 154
наслов оригинала:
Bisedë për brilantet një pasditën e dhjetorit
преводилац: Шкељзен Малићи

„Писац је природни непријатељ сваке диктатуре“, најцитиранија је мисао Исмаила Кадареа (1936), по мишљењу и читалаца и критике једног од најзначајнијих европских књижевника 20. века. Од првих књижевних корака почетком шездесетих година 20. века до 1990, када добија азил у Француској, Кадаре је био водећи писац у Албанији. Иако тада није сасвим отворено иступао против албанског комунистичког режима, многе су његове књиге цензурисане, неке и забрањиване. Живот људи, посебно писаца и уметника, који су и у уметности и у животу морали да се повинују суровим притисцима бирократског апарата и идеологије Албаније Енвера Хоџе, тема је многих Кадареових књижевних дела, па и већине од дванаест приповедака збирке Разговор о брилијантима једног децембарског поподнева, писаних од 1977. и 2009. године.  

Транспонујући у фикцију и сопствена животна искуства – одрастање у образованој грађанској породици, почетак каријере писца и новинара школованог у комунистичкој Русији, касније сусрете са избеглим земљацима у Француској, Кадаре у овој збирци, са пуно хумора и суптилне ироније, сликовито дочарава духовно, ментално и морално пропадање појединаца у тоталитарном режиму, људи који излаз налазе у приклањању правилима поретка, неретко у самоубиству, у најбољем случају у егзилу. Бавећи се у приповеткама ове збирке и другим својим омиљеним књижевним темама – националном историјом, традицијом и фолклором, грчком митологијом, Шекспиром, Кадаре не пропушта прилику да, понекад у виду алегорије, разобличи погубан утицај политике и њених моћника на друштво, па његова критика диктатуре, тоталитаризма и свега што их карактерише тако постаје универзална.

Одломак из дела

Председник Савеза књижевника рекао је да се међу нама шири некакав болесни дух који нема ничег заједничког с комунистичким идеалима. Сви смо очекивали да спомене имена, тако да је тишина у сали постала неподношљива. Али, пре помињања имена, он је, изгледа, желео да редом изложи све наше слабости и грехове. Споменуо је пијанице, курваре и хомосексуалце из Театра опере, а онда и остале моралне и политичке своднике, коцкаре, носталгичаре, мистике, херменеутичаре, који не само да се налазе међу нама, већ утичу да се лош дух посеје и у друштву, као што је поменуто раније на пленуму.

Срца су нам куцала успорено. Од поменутих грехова ја сам имао најмање три.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.