Пусти правог да уђе
Пусти правог да уђе
издавач: Евро Ђунти, Београд, 2010.
број страна: 448
наслов оригинала:
Låt den rätte komma in

Дебитантски роман некадашњег мађионичара и комичара Јона Ајвидеа Линдквиста (рођен 1968. године) Пусти правог да уђе, одмах по објављивању постао је бестселер по коме су снимљена два истоимена филма (шведска и америчка верзија). Наслов романа, како писац сам истиче, преузет је из песме певача и композитора Морисија, чији је Линдквист велики фан. У овој прози романсијер је вешто искомбиновао елементе хорора, трилера, фантастике, и љубавног романа, али је у исто време на луцидан начин проговорио о друштвеним девијацијама с почетка осамдесетих година двадесетог века.

 

Радња Линдквистовог романа одвија се од 31. октобра до 13. новембра 1981. године, у предграђу Стокхолма, Блекебергу, у коме углавном животари радничка класа. На улицама поменутог кварта спријатељили су се осетљиви дечак разведених родитеља Оскар, и неколико векова стара девојчица вампирица Ели, у коју се дечак заљубљује. У позадини тинејџерске љубавне приче, развија се и прича о људима са друштвене маргине. Јон Ајвиде Линдквист бави се мрачном страном човечанства, и актуелним друштвеним темама, попут злостављања, малолетног преступништва, коришћења наркотика, педофилије, проституције, неразјашњених убистава, преплићући реално и фантастично. Истовремено, овај роман говори о усамљености и страху, о болном одрастању на улици, разореним породицама, и о чежњи за нечим стабилним што не мора бити са овога света.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.