Пуна живота
Пуна живота
издавач: Лом, Београд, 2010.
број страна: 147
наслов оригинала:
Full of Life
преводилац: Flavio Rigonat

Писац који је највише утицао на прозно стваралаштво Чарлса Буковског, Џон Фанте (1909–1983) рођен је у Колораду, у породици италијанских досељеника. Приповедач, романсијер и филмски сценариста Џон Фанте, читалачкој публици најпознатији је по свом алтерегу Артуру Бандинију, којег је овековечио у романима Чекај до пролећа, Бандини, Пут за Лос Анђелес и Упитај прах.

 

Роман  Пуна  живота посвећен је Фантеовој супрузи Џојс са којом је добио четворо деце. Међутим, у овој лирски интонираној и топло исписаној химни жени, као лик издваја се цинични и комични патер фамилијас породице Фанте, Ник, који тврдглаво поштује обичаје и традицију народа из кога потиче. Овај лични и емотивни  роман, писца позна тог по ставу „моја проза није на продају. Пишем за потомство”, читаоцима пружа незаменљиво књижевно задовољство, одгонетајући притоме слатке тајне које у бити чине заједницу мушкарца и жене.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.