Пророчанство и друге приче
Пророчанство и друге приче
издавач: Геопоетика издаваштво, Београд, 2017.
број страна: 176
преводилац: Јасмина Андоновић

Сандро Веронези (1959),  један је од најзначајнијих италијанских писаца средње генерације којој припадају и Алесандро Барико и Николо Аманити. Објавио је есеје,  путописе,  драме, романе и приповетке, а за роман Caos calmo (Тихи хаос) добио је најзначајнију италијанску књижевну награду Strega.

 

У збирци коју чини петнаест прича, аутор се бави савременим човеком и неким од универзалних проблема људског постојања: присуством смрти која се прећуткује („Глас старице“) и суочавањем са болешћу и смрћу оца, које је испричано са занимљиве наративне позиције, у будућем времену, пророчанским тоном „Откровења“.  У причи  „Пророчанство“ драма умирања депатетизована је иронијом и апсурдним детаљима (налажење болничара, нивои  лечења,  неочекивани тренуци бољитка). Син покушава да преварама дâ смисао очевој смрти („Бар због нечег мртав“ ), а тежак однос оца и сина  повезује се са проблемом слободе и зла („Оно што је било биће“), што је тема и приче „Гнев јагњета“, која је блиска Ханекеовој поетици зла у филму „Бела трака“.

 

Веронезијеви јунаци суочавају  се са преокретима судбине заснованим на привиду и изневереним очекивањима („Телефонски позив с неба“, „Витамин“, „Златна рибица“, „Милостиња себи самом“). Ликови су  дати у супротностима,  било да је реч о карактеру, животној доби („Под сунцем на Јелисејским пољима“, „Мачке“) или о материјалном и друштвеном статусу („Пољупци хитнути негде другде“, „Сестра“), што чини ироничну  позадину прича о саосећању и патњи.

 

Док женска ципела („Ципела“) коју је неко хитнуо у приповедачев стан постаје знак   његове потребе  за женом, материјалистички свет у којем се људи везују за ствари се пародира („Утроба аутомобила“).

 

И поред  наглашене ироније и аутоироније, у овим причама присутно је дубоко саосећање са свима који деле исту судбину смртних.

Одломак из дела

Ја знам ко си, Алесандро Веронези, у душу те познајем и кажем ти да ћеш се заложити и да ћеш дати све од себе да твој отац не умре у болничком кревету, већ, по његовој жељи у сопственом, у срцу свог дома у Улици Бруно Буоци 3 у Прату, на првом спрату мале рационалистичке палате коју је сам пројектовао 1968, у којој си ти био дечак. Учинићеш то за њега неколико месеци пошто си то исто учинио и за своју мајку. Знам, такође, да ћеш због тога преузети одговорност за његово подвргавање свим кућним терапијама које ће му бити потребне, укључујући и оне с којима се суочава у честим стањима хитних случајева као последицама које прате његову озбиљну болест, и кажем ти да ћеш се заузети да то спроводиш, а  да никад не позовеш 118, да би избегао ризик отпремања у болницу, осим , наравно у случају евентуалног питања живота и смрти…

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.