Одвратна срећа
Одвратна срећа
издавач: Агора, Београд, 2016.
број страна: 143
наслов оригинала:
Una felicidad repulsiva
преводилац: Бранко Анђић

Привлачност ове књиге прича лежи у тајни коју жели да одгонетне сваки читалац: Како једном признатом математичару, какав је Аргентинац Мартинез, полази за руком да мајсторски убедљиво преведе неке универзалне теме у занимљиве и напете садржаје? Можда се у томе огледа и величина математике, да апстрактно учини људски прихватљивим али умешност овог такође признатог писца свакако лежи и у томе да лако и у стилу „причам ти причу“ обликује своје приче јасним и прецизним језиком.

 

Било да описује похотну болничарку која у близини старости и смрти ојачава свој ерос, или увенулу барску даму, чангризаву бабу или успаљеног професора који не може да се обузда, писац то ради на први поглед сталожено и мирно, поступком традиционалног мајстора који верује у моћ приче али се испод видљивог слоја назире  оно што нас узнемирава: хорор, апсурд и лудило. Свакодневница није само оно што се види и што нам логика заповеда већ и оно што измиче нашем искуству и што се можда крије у просторима ирационалног коју су нам веома близу.

 

Често се у својим причама са изазивајућим насловима ( Оно што свака девојчица мора да види, Божји сливник, Портрет једног одгајивача рибица…) са префињеним хумором писац подсмева нашој вери у разум и логику правећи невероватне каламбуре у „уређеном“ свету који одбија да верује у немогуће.

 

Банална свакодневица, поручује ова књига брилијантних и узбудљивих прича, садржи ону вишеслојност коју не примећујемо, у њој има много више невероватних, сулудих догађаја него што заиста мислимо да постоје.

Аутор препоруке:
књижевница
Одломак из дела

Једне суботе, у шетњи улицом Коријентес у потрази за женом мог живота, или за било каквом женом, скренуо сам у Пуејредон за једном црнком која је баш лепо набадала штиклама и мешала. Пришао сам јој на Тргу Онсе и испоставило се да гарава наплаћује. Кад ми је рекла три тарифе, сабрао сам у глави оно што сам имао у џеповима, мада сам знао да је узалудно. А шта може за двадесет пет? упитао сам је. Купи шећерлему, посаветовала ме је и прешла Улицу Ривадавија још јаче мрдајући дупетом, како то раде жене које знају да их неко посматра.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.