Нове мале приче
Нове мале приче
број страна: 73

Мајстор кратке приче Давид Албахари нас је обрадовао још једном збирком кратких прича. Прва збирка сажетих прича Обичне приче (1988), друга, Необичне приче(1999), Мале приче (2013) и четврта Нове мале приче издата 2016. године.

 

Ова збирка садржи тридесет кратких прича. Свака од њих је сажета, језгровита и оставља укус горчине. Писац је све време загледан у себе и наводи читаоца да погледа у себе, своје поступке у детињству, младости, у свакодневном животу.

 

Албахари је врхунски уметник који са мало речи успева да ослика и оживи у свести читаоца најудаљеније пределе света, и да са мало речи опише краљеве и просјаке. Ове сажете и језгровите приче почињу као бајке из нашег детињства, док вас у сведећој реченици враћају у сурову крими причу модерног доба.Читалац се запита где смо као појединци или друштво у целини погрешили.

Одломак из дела

После пљуска двориште је пуно глиста. Дечаци их хватају помоћу штапа и потом их бацају на девојчице. Девојчице вриште од страха, али сви знају да се оне претварају и да се уопште не плаше тих тромих створења. Касније, када се земља и трава просуше, неке девојчице чак ће зажалити што их више нема. (стр. 69)

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.