Мој муж
кључне речи:
,
Мој муж
издавач: Booka, Београд, 2017.
број страна: 149
наслов оригинала:
Mojot maž
преводилац: Ирена Шентевска

Односи мушкарца и жене. Мужа и жене. Брак је место за развијање љубави. За љубав су потребни време и посвећеност. Када нестане осећања заљубљености, људи помисле да је нестало љубави па насталу празнину попуњавају приговорима, нетрепељивошћу, досадом или мржњом а понекад и проналажењем нових видова страсти. Непресушна тема. Углавном све знамо или смо и сами проживели. Ново у овој збирци прича је начин на који су испричане. Кратке, уверљиве, некада смешне и трагикомичне а често и тужне као љубав на издисају. Бес и осећање издаје преварене жене када њушка мужевљеве кошуље и пребира по његовим џеповима тражећи доказе о прељуби; страх од самоће подстакнут дуготрајним урушавањем самопоуздања од стране мушког саможивца; женско саучесништво у скривању сопственог греха; равнодушност након потрошених емоција – све то су ситуације које ауторка описује у овим кратким причама. Приче се често завршавају духовитим обртом што овој збирку чини још посебнијом.

Румена Бужаровска предаје америчку књижевност на Филолошком факултету у Скопљу и преводи са енглеског на македонски. Са својих тридесет и нешто година (рођена 1981) има довољно животног и књижевног искуства да препозна, чује и маестрално опише ситуације у којима се налазе или су се налазили супружници целог света. Са посебним освртом на балканске мужеве. То је она ситуација када је жена малчице иза мужа. У времену садашњем.

Одломак из дела

Тог поподнева сам стварно отишла код мајке. Селе смо у кухињи за сточић где је увек пила кафу с гостима. Одмах сам почела да плачем. ,,Прибери се‘‘, рекла ми је. Као робот сам је послушала. Црвени кармин јој је био мало размазан око десног угла усана. И маскара јој се мало разлила испод левог ока, а крејон се угнездио у боре око капака. Дугим кошчатим прстима држала је лак за нокте. Почела је да их лакира док сам јој препричавала шта се десило. ,,Он је твој муж. Ти си га изабрала, ти треба да га трпиш. Развод не долази у обзир‘‘, рекла је и дунула у црвени лак који се сушио на њеним дугим канџастим ноктима. ,,Не смеш да га тераш из куће, зато што се онда можда неће вратити‘‘ , рекла је и погледала ме у очи. ,,Слушај ме сад, кћери. Из искуства ти говорим. Она треба да нестане.‘‘

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.