Ледени дворац
кључне речи:
, ,
Ледени дворац
издавач: Дерета, Београд, 2016.
број страна: 168
наслов оригинала:
IS-SLOTTET
преводилац: Ратка Крсмановић-Исаиловић

Тарјеј Весос (1897-1970), норвешки писац, објавио је више од педесет дела различитих књижевних форми. Добитник је више књижевних награда, као што су награда Нордијског савета за књижевност, награда Венеције и Издавачке куће Гилдендал. Три пута његово дело било je разматрано за Нобелову награду за књижевност. Роман Ледени дворац је екранизован.

Роман о самоћи, разумевању, отуђености и необичним осећањима две ученице у пубертетској доби. Почетак пријатељства које је тек требало да се развије између две стидљиве, врло младе другарице, постаје мистерија после нестанка једне од девојчица. Кроз цели роман прожима се својеврсна чежња а дубоке емоције, снове, нагоне и борбу у души главне јунакиње, аутор је описао тако верно, често на ивици стварности и уобразиље. Како је једанаестогодишња девојчица постала заробљеник сопствене слободе због обећања које нема смисла? Како од једноставних ствари може да настане сан и како деца са својим дубоким осећањима могу стајати на прагу одрасле свести која са собом носи многе тајне, сазнаћете у овом узбудљивом и драматичном роману. Предивна норвешка зимска природа у којој се радња дешава, постаје застрашујућа због тајни које залеђена река и необични водопади, које мештани називају ледени дворац, крију у себи. Тај дворац постаје лавиринт у психолошком смислу, лутање кроз просторије сопства ради суочавања са траумом, чиме се тематизују сложени психолошки сукоби у чијој сржи је потрага за идентитетом.

Одломак из дела

Зимско сунце је напокон било довољно високо те се сноп светлости пробио у ледени дворац. Иако касно и ледено, имало је снаге. Зраци су кроз ледене зидове допирали до ћошкова и пукотина, о које се светлост одбијала, стварајући дивне шаре и боје, па је тужна соба плесала.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.