Издржимо на узаном путу – Поруке Патријарха Павла
Издржимо на узаном путу – Поруке Патријарха Павла
издавач: Вукотић медиа, Београд, 2020.
број страна: 207

Књигу порука Патријарха српског Павла „Издржимо на узаном путу“ саставио је и предговор написао Јован Јањић, вишегодишњи секретар и биограф Његове Светости Патријарха Павла (1914-2009.). Ова књига ипак није само антологија одабраних порука омиљеног српског Патријарха, већ и прича о његовом поштеном и пожртвованом животу у љубави према Богу, Србима и Србији, на достојанственом путу ка вечној мудрости.

Уплашени и усамљени савремени људи су отуђени и ужурбани, а празнину у свом телесном и духовном здрављу покушавају да најлакше и најбрже попуне читајући инстант књиге самопомоћи које нуде брза решења и лаке одговоре за све човекове тегобе и недоумице.

Насупрот томе су промишљене, благе поуке Патријарха Павла, лепе речи које делују утешитељски и исцелитељски. Несебично, родитељски, Патријарх Павле је давао савете који подстичу сваког човека да према својим моћима схвати и испуни циљ свог живота.

Охрабрујући људе да „усправно иду кроз живот, да се не боје никога и ничега, да нас могу понижавати али понизити не могу.“ Патријарх Павле се обраћао лично свакоме од нас, али и свима нама као делићима целине која се зове српски народ.

Одломак из дела

Будућност нашег народа зависиће од тога да ли се држимо онога што је свето и честито, човечно и еванђелско. И садашњост и будућност могу се изграђивати само на истини, правди и слободи.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.