Древна светлост
Древна светлост
издавач: Clio, Београд, 2014.
наслов оригинала:
Ancient Light
преводилац: Ксенија Тодоровић

Снажан и дирљив, овај роман прича без даха о љубавним доживљајима из дечачке прошлости остарелог глумца Александра Клива са женом двадесет година старијом од њега, усто и мајком његовог друга, а та прича постаје значајнија од свега што се дешава у садашњости пропалог глумца избаченог из улога у којима је увек био неко други.

 

Разоткривање пубертетске пожуде (или љубави ?) све друго чини чистим, а детаљи су тако поетични, толико пуни боје и укуса чулне насладе да од тела госпође Греј чине ребрантовску фигуру пред којом авети садашњости изгледају као бледе и јадне утваре.

 

Банвилов смисао за форензично испитивање сећања, његов дар за прецизност, способност да нас усели у собу и доведе дотле да на образу осетимо дах прожима набоковљевска преспектива у старом напуштеном вагону и рушевној шупи у којима обитавају призори прошлости: од првог сусрета са нагом женом до дечаковог подрхтавања „као пас у терању“. Схвативши да је то била једина права страст у његовом животу, остарели  Клив тумара по сопственој позорници на којој Време и Сећање, попут реквизитера, дотерују унутрашњост, гланцају намештај и премештају га по собама.

 

Можемо само да претпостављамо, препуштајући се заувек изгубљеном царству невиности, све до скривеног и генијално изненађујућег разрешења на крају, зашто мисис Греј, остајући током романа само с презименом, жели и успева да заведе дечака и зашто је прати немарност без страха да буде откривена.

Аутор препоруке:
књижевница
Одломак из дела

Ти летимични удари стрелица бога љубави и онај поглед на девојку у порти коју је ветар разголитио – и ту је, сигурно, умешао прсте разиграни бог- били су свеукупно моје еротско искуство до тог дана, осим неких самотних вежби које не рачунам. А онда, после пољупца у колима, чинило ми се да нисам жив, дословце, него да лебдим у неком стању трепераве снаге, дању посрћем, ноћу се преврћем по ознојеном и смрдљивом кревету, и питам се да ли сам смео? И да ли је она смела? Свашта сам смишљао да је поново сретнем, да проверим оно што се нисам усудио ни да помислим да може бити, да, ако будем наваљивао, да би она можда – шта? На том месту све је постајало нејасно.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.