До сутра
До сутра
издавач: Clio, Београд, 2016.
број страна: 165
наслов оригинала:
En attendant demain
преводилац: Љиљана Мирковић

Наташа Апана је француска књижевница индијског порекла, рођена на Маурицијусу. За роман Последња браћа, који је преведен на 16 језика, добила је бројна признања.

       Радња романа До сутра одвија се у провинцији, на обали Атлантика, где ће се супружници Адам и Анита доселити након напуштања Париза, у којем су се упознали током година студија. Приповедач нас, у некој врсти пролога, упознаје са судбинама главних јунака, а потом их постепено уводи у приповест и распреда нит која је довела до трагичних исхода њихових живота. Главна јунакиња, пореклом са Маурицијуса, чезне да напише роман као потврду свог списатељског талента. Адам, њен супруг, такође жели да свом послу да аутентични уметнички печат. Затвореност провинцијске средине и стихија свакодневнице довешће до отуђења супружника, а музички штимунг који недостаје овом односу даће необична мауританска имигранткиња која непрестано бежи од сопствене  прошлости, судбине, живота.

     Роман До сутра, за који сама ауторка каже да је настао на основу њеног дневника о „подељености времена“, испричан је из перспектииве жене која трага за креативном инспирацијом, док јој живот протиче у улози мајке и супруге, покушавајући да превазиђе осећај неприпадања месту, времену, тренутку Динамику приповедања ауторка постиже наговештајима, реминисценцијама, асоцијацијама – непрестаним преплитањем различитих временских равни, продубљује се јаз између интимних жеља, потреба и амбиција јунака, садашњости која траје и сутрашњице до које се не стиже.

Одломак из дела

  Стаклена чинија пада на под и распрскава се кратким звуком. Зрна грашка се тихо котрљају на све стране. То не траје дуго, али је довољно да се живот измени.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.