Да је боље, не би ваљало
Да је боље, не би ваљало
издавач: , Београд, 2021.
број страна: 283

Роман „Да је боље, не би ваљало“ домаћи је криминалистички роман који, колико год има намеру да забави читаоце, носи са собом елементе сатире о друштвеној декаденцији што чини савремену српску реалност. Покретач радње и наратор је филолог Иван Богдан, типичан средовечни губитник у низу турбулентних процеса обојених револуција, неуспешних приватизација и сталне транзиције на путу ка Европи. Иван мрзи свој бесмислени посао састављача баналних текстова за телевизијске рекламе и сања о томе да објави свој први успешан роман, који годинама постоји само у његовој машти. Од момента када случајно затекне своју обожавану жену у прељуби, за њега као да почиње суноврат. Коришћењем елемената црног хумора, писац ће приказати шта се дешава човеку који изненада губи свој животни компас кад се разочара у све у шта је безрезервно веровао, попут вечите љубави верне жене, искрених пријатеља што помажу у невољи, сигурног посла и срећног живота. Напетост наизглед случајних, а сасвим могућих ситуација, гради се кроз комплексне односе између главног и малог броја других ликова, на просторима урбаног Београда.

У једном необјашњивом моменту, несналажљиви, изненада осрамоћен главни јунак постаће и рогоња и локални херој. Без личне жеље или намере, игром несрећног случаја, Иван Богдан постаје погрешан човек на погрешном месту у моменту када случајно саплете лопова на степеништу банке и тако спречи пљачку. Тог момента упада у вртлог сукоба са суровим, свемоћним криминалцем, што ће даљи јунаков живот повести путем борбе за сопствени, али и спас своје породице. Ојађени, промашени човек, неспретни и несналажљиви Иван, одједном постаје мета сталне пажње полиције, криминалаца и медија. Схвативши да нико неће, нити може да заштити њега и његову породицу, главни јунак, наоружан само бескрајним смислом за хумор, решава да преузме правду у своје руке, да пронађе спас и по цену гажења истине. Дешавања постају све динамичнија, са невероватним обртима, док Иван Богдан открива да је способан чак и за оно о чему никада није ни помишљао. 

Овим својим романом, награђивани сатиричар Бојан Љубеновић, не штеди речи подсмеха на рачун бесмислених ситуација из савременог начина живота које могу изненада да униште човека. Наизглед банални покретач радње, неверство супружника, развиће читав низ конфликтних ситуација које приказују покушај порока, бахатости и превара да угуше истину, морал и праве људске вредности. На срећу, писац је истрајан у уверењу да добро мора победити зло, па неочекиваним, искреним исповестима појединих споредних ликова окончава радњу свог понекад суровог, али чешће урнебесно смешног романа.

Одломак из дела

Написао сам два романа и издавачи су ми оба одбили. Рекли су да нису довољно интересантни, односно да главни ликови нису упечатљиви.

Онда сам неке ликове из једног романа пребацио у други и опет им послао.

Изгледа да су их препознали, јер су ме поново одбили.

Оба рукописа сам потом однео на таван. А таван је као старачки дом, што тамо однесеш, више у кућу не враћаш.

И сад сам копирајтер који с каменом у желуцу креће на посао.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.