Андреј Макин: „Пријатељ Јерменин”
Андреј Макин: „Пријатељ Јерменин”
издавач: Лагуна, Београд, 2022.
број страна: 165

Андеј Макин, један од великих европских писаца данашњице, чије је дело захваљујући издавачкој кући „Паидеиа“ доступно српским читаоцима, инспирисан личним доживљајима, написао је роман о пријатељству које не познаје границе, нарочито националне, друштвене и политичке. Наратор и главни јунак је тринаестогодишњи дечак, Рус, који живи у сиротишту у Сибиру, у близини логора за политичке затворенике, седамдесетих година двадесетог века. Стицајем околности упознаје болесног јерменског дечака Вардана, затим становнике „Ђаволовог краја”, колоније Јермена и бивших затвореника и неминовно почиње да се мења. „Схватио сам да су наши животи све време клизали ивицом понора, а да смо једним обичним поступком, могли да помогнемо другоме, да га зауставимо у паду, да га спасемо. Готово играјући се, били смо у стању да будемо неки бог за нашег ближњег!”, закључује наратор, градећи са пријатељем Јерменином јединствен свет као одбрану од сваковрсног спољашњег зла. Роман препоручују и изврсно дочарани начин живота, традиција и обичаји Јермена, као и обриси погрома учињеног над њима.

Одломак из дела

„Био са поласкан што је он несебично поделио са мном успех своје стратегије. Али та незаслужена част брзо нестаде пред мишљу коју нисам умео да изразим, а која брзо постаде врло јасна. Схватио сам да су наши животи све време клизили ивицом понора, а да смо, једним обичним поступком, могли да помогнемо другоме, да га зауставимо у паду, да га спасемо. Готово играјући се, били смо у стању да будемо неки бог за нашега ближњег!”

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.