U operskoj loži
U operskoj loži
izdavač: , Beograd, 2016.
broj strana: 263

U vremenu u kome su nam uskraćena mnoga zadovoljstva okupljanja radi uživanja u  nekoj od mnogobrojnih umetnosti, pa tako i muzičkoj, knjiga „U operskoj loži“ predstavlja kuriozitet u čijem čitanju možemo sebi da priuštimo makar neku vrstu dočaravanja umetnosti opere.

 

U knjizi je, u 25 poglavlja, izloženo 25 operskih dela koje je stvaralo 16 najpoznatijih kompozitora klasične muzike. Od Aide, Boema, Čarobne frule, Don Đovanija, preko Figarove ženidbe, Karmen, Kavalerije rustikane… do Seviljskog berberina, Toske, Travijate . O svakoj operi se, pored plakata – onih kojima se najavljivao događaj u Narodnom pozorištu, mahom iz perioda prvih decenija XX veka,  nalazi i „lična karta“ koja detaljno predstavlja čitaocu put dela, od prvog izvođenja pa nadalje.

„Rubrike“ koje su stalne za svako navedeno delo ponaosob su: detaljni podaci o autoru, premijeri, izvođačima, licima – „U nekoliko reči“, zatim se razvija diskusija uoči izvođenja „U operskoj loži“, skreće se pažnja na po nekoliko „Bisera“ (arija) po kojima je delo najpoznatije i, naravno, „Događaji“, važni datumi u „životu“ određene opere.

 

Duhovito i neobično, Jovan Šuica piše zanimljivo delo, koje može da bude lektira kako već verziranim posetiocima opere, tako i onima koji se spremaju da po prvi put kroče u neku od operskih dvorana, kada to, naravno, bude moguće, u prostor u koji će,  raskrilivši plišani zastor, koji deli binu od gledališta, ući, kao Alisa u zemlji čuda, u čudesni SVET OPERE.

 

U međuvremenu, zavalimo se u omiljenu fotelju, slušajmo muziku i prepustimo se stranicama „Operske lože“!

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.