Zašto sam živeo samo jedan sat?
ključne reči:
, , ,
Zašto sam živeo samo jedan sat?
izdavač: Cepelin, Obrenovac, 2017.
broj strana: 206

Viktor Davidović (34 godine, Beograd) bavi se pisanjem poslednjih desetak godina i za to vreme je objavio dva romana: Drvo lešnika 2011. godine i Sedam dana do ponedeljka 2013. godine. Zašto sam živeo samo jedan sat? je njegov treći roman.

 

Pred čitaocima je uzbudljiva priča koja se čita u jednom dahu, a sa druge strane, na stranicama se sreću misli kojima se možemo iznova vraćati. Glavni junak je osamdesetogodišnji psihijatar koji zapisuje ispovest o svom životu. Kada je imao 21 godinu napustio je Mostar, gde je proveo mladost; detinjstvo je proveo u jednom hercegovačkom selu. Čitav roman je ispripovedan ijekavskim izgovorom, što doprinosi sugestivnosti, glavni junak čitavog života ostaje veran jeziku svog zavičaja.

 

Drugi svetski rat zatiče glavnog junaka kao dete, razara mu porodicu i ostavlja neizbrisiv trag po njegovu ličnost. Dok obavlja praksu kao psihijatar, u Beogradu, četvrt veka nakon odlaska iz Mostara, upoznaje neobičnog i misterioznog pacijenta koji sebe naziva Esteban. Esteban prepričava psihijatrov život opisujući svoje snove. Lekar sve dublje upada u košmar, a na čitaocu je da prosudi kako će pojavu Estebana tumačiti.

Odlomak iz dela

… istina ima svoje vrednosti, ali ako pričamo o vrlini, onda je najveća istina saznanje o tome kada je ne treba izgovoriti…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.