Voljena žena
ključne reči:
, , ,
Voljena žena
izdavač: Paideia, Beograd, 2013.
broj strana: 196
naslov originala:
Une femme aimée
prevodilac: Anđa Petrović

Andrej Makin rođen je 1957. u Krasnojarsku (Sibir). Obrazovan je u duhu francuskog jezika i kulture. Doktorirao je filološke nauke na Moskovskom univerzitetu 1987. Krajem osamdesetih godina nastanjuje se u Francuskoj. Njegove knjige prevedene su na više od četrdeset jezika.

Glavni junak ovog romana, Oleg Erdman, ima jednu strast, jednu opsesiju, a to je život Katarine Velike, ruske carice. Poreklom Nemac, kao i sama carica, on nastoji da sruši predrasude koje okružuju ovu ženu. Istražujući njen život, Erdman želi da sruši mit o tome da je ona vladala ne samo svojim diplomatskim veštinama i umećem, već i svojim telom, da je svojom putenošću manipulisala muškarcima oko sebe. Upiranje pogleda u segmente prošlosti krije i jednu drugačiju preokupaciju, a to je potraga za sopstvenim identitetom, nadvijanje nad samim sobom. Pripovedač nas svojom umešnošću spretno vodi na putovanje kroz istoriju, od XVIII do 80-ih godina XX veka, a dotiče se i nekih aktuelnih političkih tema kao što je odnos Rusije i Krima.

Odlomak iz dela

„Svet je tvrd, nepopustljiv, siguran u sopstveno pravo, ono pravo da uvek razvija svoje kolo – ratove, izneverene nade, ljudske živote izbrisane kao kad snežni vrtlog zaveje put pa nestane, a zameni ga drugi vihor pahuljica.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.