Ćutanja iz Gore
Ćutanja iz Gore
izdavač: Agora, Novi Sad, 2016.
broj strana: 220

Roman Ćutanja iz Gore predstavlja poslednji, odnosno, uvodni roman Demićevog petoknjižja posvećenog ratu i sudbini krajiških Srba. Ovim romanom raskriva se scena na kojoj će se rasparčati SFRJ i započeti progon Srba iz Hrvatske. Demićev opsežni literarni poduhvat, zaokružen romanom fantazmagorijom, nadovezuje se, odnosno daje uvod knjigama koje su mu prethodile: Molski akordi, Trezvenjaci na pijanoj lađi, Po(v)ratnički rekvijem i Ataka na Itaku. Za roman Ćutanja iz Gore Demić je dobio nagradu „Meša Selimović“.

Glavni junak Demićevog romana – Petrova gora – oko koje se pletu istorija i legenda, u svom ćutanju, zapravo, odjekuje glasovima mrtvih koji su pokopani u njoj. Istorijski događaji devedesetih godina prošlog veka povod su da podzemlje Petrove gore, poput palimpsesta, progovori svojim mitskim, biblijskim, ili istorijskim svedočenjima. Kroz devet glava romana smenjuju se različite priče prikaza: prvih ljudi – Adama i Adame, G(v)ozdane i Lucija Valerija Verekunda, Žive ruke mrtvog Teodora Komogovinskog i pepela bezrukog Teodora, Duše i Tela, Braće po materi i Braće po ćaći, Nikog i Ničeg i Nekog i Nečega, Patrijarhove glave i Patrijarhovog trupa, Petra i Pavla, igumana i kralja. Među nesmirenim dušama su i kaluđer Petar po kome je Petrova gora dobila ime, i Petar Svačić, poslednji hrvatski kralj, i Lešo Dijaković, pastir koji je nakon sna postao prorok pošto mu se kao uzglavlje ukazala goruća Knjiga. Dok na mitingu 1990. govore lažni proroci, Lešo Dijaković Samouk nastoji da prenese sadržaj Knjige stvorene „po meri ljudskog slepila“.

Odlomak iz dela

Knjiga koju sam držao u rukama nije imala ni početak ni kraj. Svaki put kad bih otvorio stranicu za koju sam vjerovao da je prva, na njoj sam nalazio nešto drugo, do tad nepročitano. I sad vjerujem da je u toj Knjizi bila pohranjena sva mudrost svijeta, znanje o onom najneuhvatljivijem, o sadašnjosti, toj tihoj luci odmora i okrepljenja od grozne prošlosti i zastrašujuće budućnosti. Tvorac nam je prepustio da se zlopatimo i grčimo između plamenova tih dviju vatri, u vječnom strahu i neizvjesnosti.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.