Stakleno zvono
ključne reči:
, ,
Stakleno zvono
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 293
naslov originala:
The Bell Jar
prevodilac: Branko Vučićević

Stakleno zvono je jedini roman američke pesnikinje Silvije Plat. Nakon dve priznate knjige pesama – Kolos i druge pesme i zbirke Arijel – Platova se odlučuje za pisanje „petparačkog“ romana koji će potpisati pseudonimom Viktorija Lukas. Roman Stakleno zvono pojavljuje se u januaru 1963. godine, nekoliko nedelja pre pesnikinjinog samoubistva.

            Stakleno zvono zasnovano je na autobiografskim podacima iz pesnikinjinog života: „Nabacala sam stvari iz svog života, dodajući nešto zarad kolorita – to je u suštini „petparački“ roman, ali mislim da će pokazati kako se otuđena osoba oseća kada pretrpi nervni slom… Pokušala sam da naslikam svoj svet i ljude u njemu kao da se vide kroz iskrivljujuće staklo staklenog zvona.“

            Ester Grinvud, naratorka i glavna junakinja romana, jedna je od dvanaest devojaka koje su gostujući urednici časopisa Ženski dan. Platova u romanu Stakleno zvono prikazuje jedno Esterino leto – boravak u Njujorku, nameru da se ostvari kao pisac, povratak kući, neurozu, depresiju, pokušaj samoubistva, boravak u ludnici. Slikajući konvencionalno američko društvo u periodu Hladnog rata, Silvija Plat u romanu Stakleno zvono pokrećetemuispitivanja granica, kako vlastitih, tako i tuđih. I u romanu, kao i u poeziji Silvije Plat, javlja se suprotni pol kao opsesivna tema. Esterino konstituisanje vlastitog identiteta, ali i borba sa njim, predstavljeni metaforom staklenog zvona, nadilaze okvir „petparačkog“ romana kako ga je autorka označila.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.