Srpski venac
Srpski venac
izdavač: Narodna biblioteka „Njegoš“, Knjaževac, 2017.
broj strana: 398

Srpski venac, od narodni srpski istoričeski i naravoučitelni priča, pesama, basna, poslovica i zagonetki ispleten, „sočinjen Todorom Vlajićem“ 1850, dragocen je primer zbirke dela srpske narodne književnosti. Kako bi se ovo vredno, a gotovo nepoznato delo „čitajućem svetu priopštilo“, knjaževačka biblioteka „na svet je izdala“ publikaciju posvećenu Vencu i njegovom tvorcu, koja sadrži fototipski reprint Vlajićeve zbirke i više različitih priloga. Po jezičkim odlikama, pismu i pravopisu, zbirka pripada poznoj slavenosrpskoj pismenosti i literaturi, pa su priređivači dr Aleksandar Kostadinović i dr Danijela Popović Nikolić preneli Vlajićev tekst u savremenu pravopisnu normu i time ga približili savremenom čitaocu. Naučno tumačenje Vlajićevog dela i njegovih sakupljačkih napora rasvetljeno je i u prilozima, naučnim radovima folklorista prof. dr Snežane Samardžije i dr Danijele Popović Nikolić.

„Sočinitelj“ Srpskog venca, „prečanski“ učitelj Todor Vlajić (Vukovar 1815/17 – Beograd 1881), savremenik Vuka Karadžića, književnik i iskreni ljubitelj srpske istorije i narodne književnosti, pripada onim nepravedno zaboravljenim stvaraocima i sakupljačima s polovine 19. veka, koji su, zahvaljujući svojoj svesti o važnosti beleženja narodnog usmenog stvaralaštva, ostavili nevelika ali vredna dela, značajna za proučavanje istorije srpske književnosti i očuvanje nacionalne kulturne baštine.

Odlomak iz dela

Kurjak, naučen na lako živiti i sebi ranu nabavljati, jednom ne mogne ništa po svom grabežu za dugo vreme naći da jede, te tako snađe ga nevolja gotovo da skapa od gladi; a budući da je odrastao u gluposti i lenosti, i po tome naučen s lažom, otimanjem i krađom živiti, ponudi se kod lisice da s njome u ljubavi i prijateljstvu živi ubuduće, po čemu za onaj par da mu kako pomogne da ne skapa od gladi. Na ovo lisica primi ga oma u družbeno prijateljstvo, obećavši mu pritvorno oma naći šta da jede, samo najpre da položi joj zakletvu da će joj biti veran u svemu do groba. Kurjak se oma na ovo dragovoljno skloni i tako lisica odvede ga kod jednog zapetog velikog gvožđa, rekavši mu da metne šape na isto i da položi zakletvu. Na ovo on, po svojoj gluposti ne znajući šta će ga s tim snaći, metne šapu na gvožđe i uvati se u njega. Lisica mu onda na ovo rekne: „Eto ti sad, što si tražio, to si i dobio. Bio se truditi, pa bi imao.“ Posle ga ostavi samog i ode. Ovako kurjak, ostavši sam i derući se od muke u gvožđu, na dreku dođe čovek i ubije ga. (Lisica i kurjak)

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.