Savremeni japanski roman
Savremeni japanski roman
izdavač: Tanesi, Beograd, 2019.
broj strana: 137
prevodilac: Ksenija Todorović

             Roman Jezero nas vodi u savremeni Japan i daje nam priliku da upoznamo život u Tokiju kroz prizmu mladih ljudi razapetih između intimnih trauma iz prošlosti i sadašnjosti čije okvire ne mogu da sagledaju. Jasnim rečenicama i pitkim stilom roman hronološki prati neobičnu ljubavnu priču čiji je pripovedač mlada žena koja sa svojim dečkom nosi glavnu radnju romana. Ono što romanu daje prizvuk misterije i tajanstvenosti jeste činjenica da su se sve glavne radnje odavno dogodile, a da tekući događaji predstavljaju samo odjek prošlosti i načine na koje se junaci sa tom prošlošću suočavaju. Bez previše likova, bez suvišnih deskriptivnih pasaža, priča je okrenuta ka unutrašnjim svetovima likova i na interesantan način objašnjava kako pojedinac može da se izbori sa svetom u sebi i oko sebe.

 

          Jošimoto Banana je rođena u Tokiju 1964. godine. Pored H. Murakamija, jedna je od najprevođenijih japanskih pisaca u svetu.

 

 

 

 

Odlomak iz dela

 

Ja se naprosto predam radosti slikanja i postavljanja slike na zid. Ako tokom stvaralačkog procesa nešto pođe krivim putem, pronađem način da to ispravim i da završim projekat bez obzira na sve. Ja istinski verujem u rad na licu mesta; ostajem tu bez obzira na ono što se događa u mom stvarnom životu i ne obraćam pažnju na ono što mi se vrti po glavi. Gledam, osećam kako vreme prolazi, pokrećem telo, i trudim se da ostanem izvan svega. Obično, kad je sve završeno, ustanovim da se sve začudo dobro složilo. Kad se to dogodi, imam utisak da igram u savršenom ritmu s ostatkom sveta. To osećanje da sam se uklopila s okolinom, zemljištem, kretanjem, ushićuje me… a onda se pozdravim sa svim tim zauvek i odem na drugu lokaciju.

 

 

 

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.