Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva
Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva
izdavač: Samizdat B92, Beograd, 2017.
broj strana: 154
naslov originala:
Bisedë për brilantet një pasditën e dhjetorit
prevodilac: Škeljzen Malići

„Pisac je prirodni neprijatelj svake diktature“, najcitiranija je misao Ismaila Kadarea (1936), po mišljenju i čitalaca i kritike jednog od najznačajnijih evropskih književnika 20. veka. Od prvih književnih koraka početkom šezdesetih godina 20. veka do 1990, kada dobija azil u Francuskoj, Kadare je bio vodeći pisac u Albaniji. Iako tada nije sasvim otvoreno istupao protiv albanskog komunističkog režima, mnoge su njegove knjige cenzurisane, neke i zabranjivane. Život ljudi, posebno pisaca i umetnika, koji su i u umetnosti i u životu morali da se povinuju surovim pritiscima birokratskog aparata i ideologije Albanije Envera Hodže, tema je mnogih Kadareovih književnih dela, pa i većine od dvanaest pripovedaka zbirke Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva, pisanih od 1977. i 2009. godine.  

Transponujući u fikciju i sopstvena životna iskustva – odrastanje u obrazovanoj građanskoj porodici, početak karijere pisca i novinara školovanog u komunističkoj Rusiji, kasnije susrete sa izbeglim zemljacima u Francuskoj, Kadare u ovoj zbirci, sa puno humora i suptilne ironije, slikovito dočarava duhovno, mentalno i moralno propadanje pojedinaca u totalitarnom režimu, ljudi koji izlaz nalaze u priklanjanju pravilima poretka, neretko u samoubistvu, u najboljem slučaju u egzilu. Baveći se u pripovetkama ove zbirke i drugim svojim omiljenim književnim temama – nacionalnom istorijom, tradicijom i folklorom, grčkom mitologijom, Šekspirom, Kadare ne propušta priliku da, ponekad u vidu alegorije, razobliči poguban uticaj politike i njenih moćnika na društvo, pa njegova kritika diktature, totalitarizma i svega što ih karakteriše tako postaje univerzalna.

Odlomak iz dela

Predsednik Saveza književnika rekao je da se među nama širi nekakav bolesni duh koji nema ničeg zajedničkog s komunističkim idealima. Svi smo očekivali da spomene imena, tako da je tišina u sali postala nepodnošljiva. Ali, pre pominjanja imena, on je, izgleda, želeo da redom izloži sve naše slabosti i grehove. Spomenuo je pijanice, kurvare i homoseksualce iz Teatra opere, a onda i ostale moralne i političke svodnike, kockare, nostalgičare, mistike, hermeneutičare, koji ne samo da se nalaze među nama, već utiču da se loš duh poseje i u društvu, kao što je pomenuto ranije na plenumu.

Srca su nam kucala usporeno. Od pomenutih grehova ja sam imao najmanje tri.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.