Puna života
Puna života
izdavač: Lom, Beograd, 2010.
broj strana: 147
naslov originala:
Full of Life
prevodilac: Flavio Rigonat

Pisac koji je najviše uticao na prozno stvaralaštvo Čarlsa Bukovskog, Džon Fante (1909–1983) rođen je u Koloradu, u porodici italijanskih doseljenika. Pripovedač, romansijer i filmski scenarista Džon Fante, čitalačkoj publici najpoznatiji je po svom alteregu Arturu Bandiniju, kojeg je ovekovečio u romanima Čekaj do proleća, Bandini, Put za Los Anđeles i Upitaj prah.

 

Roman  Puna  života posvećen je Fanteovoj supruzi Džojs sa kojom je dobio četvoro dece. Međutim, u ovoj lirski intoniranoj i toplo ispisanoj himni ženi, kao lik izdvaja se cinični i komični pater familijas porodice Fante, Nik, koji tvrdglavo poštuje običaje i tradiciju naroda iz koga potiče. Ovaj lični i emotivni  roman, pisca pozna tog po stavu „moja proza nije na prodaju. Pišem za potomstvo”, čitaocima pruža nezamenljivo književno zadovoljstvo, odgonetajući pritome slatke tajne koje u biti čine zajednicu muškarca i žene.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.