Njeno telo zna
ključne reči:
, , ,
Njeno telo zna
izdavač: , Beograd, 2009.
broj strana: 239
naslov originala:
Ba-guf ani mevinah
prevodilac: David Albahari

David Grosman pripada najznačajnijim savremenim izraelskim i svetskim književnicima. Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada za književnost i jedan je od pisaca koji se nalaze u najužem krugu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Svetsku slavu stekao je romanom Vidi pod: Ljubav.

            Knjigu Njeno telo zna čine dve novele koje se mogu čitati zasebno, a koje zajedno čine roman o čovekovim najintimnijim emocijama. U obe novele radnja je vrlo svedena – vožnja automobilom ili čitanje bolesnoj majci. Težište pripovedanja pomereno je na unutrašnji svet junaka. Stoga su glavni junaci ovog Grosmanovog romana  ljubav, strast, patnja, ljubomora, mržnja, kajanje.  

            Prva novela – Opsednutost – preispituje odnos između muškarca i žene kroz opsesivno osećanje ljubomore. Prisustvo treće osobe, pa makar ona bila i nestvarna, čini se kao način trajanja ljubavi. Bezazlene svakodnevne radnje iniciraju opsednutost i patnju, jer u junakovoj svesti bivaju projektovane kao deo tajnog života voljene osobe.

            Druga novela – Njeno telo zna – po kojoj je i naslovljena knjiga, preispituje složen odnos ćerke i majke. Napisavši priču o delu majčinog života koji joj je zagonetan, ćerka tu priču čita majci u postelji. Upravo ono što u pročitanoj priči ostaje nerekonstruisano ćerkinom imaginacijom, u prisustvu majke kao slušaoca biva spoznato kroz intuitivnost. Nasuprot intelektualnoj strani saznanja nalaze se telesnost, senzualnost, emocionalnost kao izvori sveobuhvatnijeg saznanja.

Odlomak iz dela

„Razumela sam, a ipak nisam. Kako sam mogla da razumem tako nešto? Pokušala je da objasni. Pričala mi je o okeanu nektara u srcu. O ostrvu od dragog kamenja. Rekla je da i ja imam takvo mesto u sebi. Pokušala sam da ga osetim, ali jedino sam našla mrak. Ona je nastavila da govori i videla sam je na njenom ostrvu kao okruglu, savršenu životinju, mitološko kružno stvorenje, sa zatvorenim očima, ispruženo u potpunom i večnom počinku, sa repom u ustima. Ali šta će se desiti ako sam ja bolesna? – htela sam da pitam. Šta će se desiti ako mi je potrebna sva tvoja moć, čak i tvoja moć odande? Nisam pitala. Jedan dodir električne ograde bio mi je dovoljan. A ona je, kao i uvek, čula moje ćutanje i, umesto da odgovori, nastavila sa pokušajima da me nauči kako da brinem o sebi, kako da ne dopustim da tuga sveta, ili bilo šta drugo, prodre u moje lično mesto.“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.