Kule od peska
Kule od peska
izdavač: Komiko, Novi Sad, 2016.
broj strana: 106
naslov originala:
Château du sable
prevodilac: Goran Kostrović

Grafička novela Kule od peska je prvenac proslavljenog autora dokumentarnih filmova Pjera Oskara Levia, koji zajedno sa umetnikom Frederikom Petersom stvara ovo veoma upečatljivo ostvarenje devete umetnosti. Ovaj umetnički dvojac stvara neobično i misteriozno delo koje obiluje fantastičnim i krimi elementima. Ta žanrovska omeđenost samo je okvir priče koja na originalan način govori o životu, njegovoj suštini i prolaznosti.

 

Naizgled idiličan dan na plaži koji su želeli da provedu dve porodice sa decom, jedan mladi par i jedan Alžirac izbeglica, pretvara se u mračnu priču, nalik noćnoj mori. Čudesna peščana uvala gubi svu svoju lepotu posle niza misterioznih događanja usled kojih akteri dolaze do saznanja da su posle svakih pola sata stariji  za jednu godinu. Ta zarobljenost i izgubljenost u iščašenoj prostornoj i vremenskoj dimenziji maestralno je predstavljena crtežom Frederika Petersa. Oštre linije i snažni ekspresivni izrazi lica dominiraju ovom grafičkom novelom u kojoj crtež i tekst na ravnopravan način pričaju priču o životnom ciklusu koji neminovno ima svoj kraj.

Odlomak iz dela

Pre svih se nameće ta da je reč o kolektivnoj hipnozi, izazvanoj tako što smo, u većoj ili manjoj meri, bili izloženi uticaju nekakve droge… Potom sam odmah uzeo i mogućnost da je došlo do kvara na nekom prototipu hemijskog proizvoda zbog kojeg starimo stotinu puta brže…I, da kažem, mi uistinu starimo! Možda nečija glupava greška?… Recimo, kozmetička laboratorija koja je istraživala proizvod koji podmlađuje…Zar ne mislite da je ovo bogomdan dekor za kakav izvor mladosti? Hm… Kao treća mogućnost, postoji večita hipoteza da je reč o snu…To jest, da sve ovo što proživljavamo nije ništa drugo do nečiji san…

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.