Jaz
Jaz
izdavač: Konras, Beograd, 2018.
broj strana: 75

Iz perspektive glavnog junaka, sluge Rodoljuba, ispripovedana je priča o  podvigu Dragoljuba Draže Mijatovića, koji je dvadesetih godina proteklog veka u selu Žutice na obroncima Kopaonika uspeo da napravi jaz dugačak osamnaest kilometara i dovede vodu u svoje selo. Inspirisan istorijskim činjenicama autor je napisao dinamičan i višeslojan roman, koji se bavi se univerzalnim temama – borba čoveka s prirodom, sukob dobra i zla, nemogućnost ostvarivanja roditeljstva, neostvarena ljubav…

Čitaoca će zadiviti likovi Draže i Rođenog, gazde i sluge, njihovih žena, Mišel i Radmile, upečatljivi, višeslojni; takođe i sugestivne slike prirode, najviše zbog toga što junaci žive u dosluhu s njom. Pitanje koje otvara roman i daje izvesne odgovore jeste odnos slike života u Srbiji između dva svetska rata i sto godina docnije, u savremeno doba.

Odlomak iz dela

„Rajski vrtovi. Tako je izgledao voćnjak. Prolećno sređivanje, gazda izdaje zadatke. Ne sme travka ispod voćke da bude. Mnoge ručice su blagoslovene. I one dve motičice u čet’ri ručice, Jelena i Kosana su brže od mene okopavale sadnice. Prave vrednice, sve sa osmehom. Ništa im nije teško. Taman što su one grane porasle, gazda ih je makazama sekao. Lud čovek. Celo se selo sprdalo, Mišel priđe gazdi, gurnu mu šešir sa glave, gazda se iznedani, a zatim nasmeja. Zagrli ga i poljubi. I dan-danas ne znam zašto, ali je podigla jednu nogu, onako francuski, to sam tad prvi put video, čak joj si i sandala odvoji od stopala. Izgledali su lakši od onog majskog vetra što je silazio sa Kopaonika. Radmila i ja se pogledasmo, i ona dva radnika što su nam pomogli, i počesmo da se smejemo. Padoše dve-tri latice na njih. Tad to nisam znao, a sad znam da tako izgleda raj.”

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.