Gošća
Gošća
izdavač: Booka, Beograd, 2017.
broj strana: 138
naslov originala:
Neko no nyaku
prevodilac: Nataša Tomić

„Na izmaku ere Šova“, krajem osamdesetih, mladi bračni par, zaposlen u izdavaštvu, vodi sasvim običan život. Stanuje u iznajmljenoj kućici, tik uz veliku staru kuću vlasnika imanja, usred ogromne negovane japanske bašte. U njihovu jednoličnu svakodnevicu, nepozvana, jednoga dana ulazi „gošća“, mačka iz komšiluka. Nalik na mnoge druge mačke, ali jedinstvena, „tanušna i malena“, veoma živahna i sklona igri, Ćibi neprimetno unosi promene u njihov statičan život. Njihov dan postaje podređen Ćibinim mačjim hirovima, njenoj slobodi da se pojavi niotkuda i nestane kad god joj se prohte i trenucima iščekivanja njenog dolaska. Osim ljubavi i pažnje koju pružaju biću koje je okupiralo njihov svet, svakodnevicu dvoje ljudi ispunjavaju pisanje, posete kulturnim zbivanjima, posmatranje bašte koja se menja s promenom godišnjih doba, ali se oni suočavaju i sa bolešću i smrću prijatelja i ličnom nesigurnošću usled velike ekonomske krize u Japanu.

U svom prvom romanu, autobiografskom, u kome se naizgled ništa ne događa, japanski pesnik i književni kritičar Takaši Hiraide (1950) piše i o mačkama, njihovoj prirodi, sklonosti da izaberu i usvoje jednog ili više vlasnika, ali pre svega o neosetnoj prolaznosti vremena i života, o starenju i gubitku.

Nakon objavljivanja 2014, roman Gošća je vrlo brzo postao bestseler u Francuskoj, Americi i Engleskoj, a svom je autoru doneo prestižnu književnu nagradu Japana „Kijama Šohei“.

Odlomak iz dela

U delu ulice kod te okuke dečak se često veselo igrao, ali pošto su se naši životi odvijali kao u potpuno različitim vremenskim zonama – ja sam noći provodio za pisaćim stolom – sretali smo se tek pokatkad. Pa ipak, njegov prodoran glas: „Ja ovu macu vodim kući!“ proneo se preko ograde, pravo do mog mesta za stolom nad jednim kasnim doručkom. Kako sam je tih dana video da se vrzma oko dvorišta, koje je bilo veličine balkona za sušenje rublja, na zvuk dečakovog glasa usne su mi se razvukle u osmeh. Sad kad o tome razmišljam, bila je to propuštena prilika.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.