Dvojnica
ključne reči:
,
Dvojnica
izdavač: Laguna, Beograd, 2011.
broj strana: 378
naslov originala:
Body Double
prevodilac: Nikola Pajvančić

Tes Geritsen je Amerikanka kineskog porekla. Iako je odmalena pisala, na nagovor roditelja završila je studije antropologije. Godine 1996. posvetila se žanru forenzičkih i medicinskih kriminalističkih romana. Dobitnica je nagrade „Nero“ za roman Nestala i nagrade „Rita“ za roman Hirurg. Kritičari širom sveta hvale njene romane, a Publishers Weekly proglasio ju je „kraljicom“ medicinskog trilera. Njene knjige prevedene su na 31 jezik i širom sveta je prodato više od 15 miliona primeraka.
Roman Dvojnica je izuzetan krimi roman, koji odlikuje dinamično smenjivanje iščekivanja i iznenađujućih otkrića. Središnja tema romana je ubistvo. Glavni lik je dr Mora Ajlis, sudski patolog, koja se svakog dana suočava sa žrtvama ubistva. Međutim, prava drama počinje kada nailazi na jedno posebno beživotno telo. Situacija bi za nju bila svakodnevna, da žrtva ne liči na nju! Pred njom se nalazila njena, naizgled, kopija. Otkrila je nekog ko je sve vreme  živeo u istom gradu, ko joj je bio jako blizak a nije ga poznavala, nije znala čak ni da postoji. Otkrila je svoju sestru bliznakinju, brutalno ubijenu…
Fenomenalan zaplet i neočekivan rasplet! Od stranice do stranice, sve uzbudljivija i napetija, knjiga koja obuzima, ne da vam da prekinete čitanje dok se cela enigma ne reši! A pokretač svih događaja – ne može ni da se nasluti!

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Iznenada je primetila tišinu. Nije bilo glasova, ni odjeka koraka. Okrenula se i izašla iz te mračne odaje. Kako je samo toliko zaostala za drugim turistima? Ostala je sama u ovom tunelu, sama s mrtvima. Pomislila je na neočekivani nestanak struje, na pogrešno skretanje u mrklom mraku.
Čula je za priču o pariskim radnicima od pre stotinu godina koji su se izgubili u katakombama i umrli od gladi. Ubrzala je korak dok je pokušavala da pristigne ostale, da se vrati u društvo živih. U tim tunelima joj se činilo da je Smrt previše pritiska. Lobanje kao da su neprijateljski zurile u nju, hor od šest miliona koji je prekoreva zbog morbidne radoznalosti.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.