Da je bolje, ne bi valjalo
Da je bolje, ne bi valjalo
izdavač: , Beograd, 2021.
broj strana: 283

Roman „Da je bolje, ne bi valjalo“ domaći je kriminalistički roman koji, koliko god ima nameru da zabavi čitaoce, nosi sa sobom elemente satire o društvenoj dekadenciji što čini savremenu srpsku realnost. Pokretač radnje i narator je filolog Ivan Bogdan, tipičan sredovečni gubitnik u nizu turbulentnih procesa obojenih revolucija, neuspešnih privatizacija i stalne tranzicije na putu ka Evropi. Ivan mrzi svoj besmisleni posao sastavljača banalnih tekstova za televizijske reklame i sanja o tome da objavi svoj prvi uspešan roman, koji godinama postoji samo u njegovoj mašti. Od momenta kada slučajno zatekne svoju obožavanu ženu u preljubi, za njega kao da počinje sunovrat. Korišćenjem elemenata crnog humora, pisac će prikazati šta se dešava čoveku koji iznenada gubi svoj životni kompas kad se razočara u sve u šta je bezrezervno verovao, poput večite ljubavi verne žene, iskrenih prijatelja što pomažu u nevolji, sigurnog posla i srećnog života. Napetost naizgled slučajnih, a sasvim mogućih situacija, gradi se kroz kompleksne odnose između glavnog i malog broja drugih likova, na prostorima urbanog Beograda.

U jednom neobjašnjivom momentu, nesnalažljivi, iznenada osramoćen glavni junak postaće i rogonja i lokalni heroj. Bez lične želje ili namere, igrom nesrećnog slučaja, Ivan Bogdan postaje pogrešan čovek na pogrešnom mestu u momentu kada slučajno saplete lopova na stepeništu banke i tako spreči pljačku. Tog momenta upada u vrtlog sukoba sa surovim, svemoćnim kriminalcem, što će dalji junakov život povesti putem borbe za sopstveni, ali i spas svoje porodice. Ojađeni, promašeni čovek, nespretni i nesnalažljivi Ivan, odjednom postaje meta stalne pažnje policije, kriminalaca i medija. Shvativši da niko neće, niti može da zaštiti njega i njegovu porodicu, glavni junak, naoružan samo beskrajnim smislom za humor, rešava da preuzme pravdu u svoje ruke, da pronađe spas i po cenu gaženja istine. Dešavanja postaju sve dinamičnija, sa neverovatnim obrtima, dok Ivan Bogdan otkriva da je sposoban čak i za ono o čemu nikada nije ni pomišljao. 

Ovim svojim romanom, nagrađivani satiričar Bojan Ljubenović, ne štedi reči podsmeha na račun besmislenih situacija iz savremenog načina života koje mogu iznenada da unište čoveka. Naizgled banalni pokretač radnje, neverstvo supružnika, razviće čitav niz konfliktnih situacija koje prikazuju pokušaj poroka, bahatosti i prevara da uguše istinu, moral i prave ljudske vrednosti. Na sreću, pisac je istrajan u uverenju da dobro mora pobediti zlo, pa neočekivanim, iskrenim ispovestima pojedinih sporednih likova okončava radnju svog ponekad surovog, ali češće urnebesno smešnog romana.

Odlomak iz dela

Napisao sam dva romana i izdavači su mi oba odbili. Rekli su da nisu dovoljno interesantni, odnosno da glavni likovi nisu upečatljivi.

Onda sam neke likove iz jednog romana prebacio u drugi i opet im poslao.

Izgleda da su ih prepoznali, jer su me ponovo odbili.

Oba rukopisa sam potom odneo na tavan. A tavan je kao starački dom, što tamo odneseš, više u kuću ne vraćaš.

I sad sam kopirajter koji s kamenom u želucu kreće na posao.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.