Čovek po imenu Uve
Čovek po imenu Uve
izdavač: Laguna, Beograd, 2017.
broj strana: 357
naslov originala:
En man som heter Ove
prevodilac: Nikola Perišić

Fredrik Bakman pripada novom talasu skandinavskih pisaca a svojim romanom „Čovek po imenu Uve” uspeo je da osvoji čitaoce širom Evrope. U središtu ovog romana karaktera je Uve, sipmatični namćor, romantični buntovnik i zanesenjak. Uve je i aktivan član društva, sa čijim se trendovima i različitim promenama bori na sebi svojstven način ‒ sa gorkim osmehom, oštrom ironijom i akcijom koja je bliža performansu uličnog pantomimičara nego delovanju kakvog revolucionara. Uve voli svoju ženu i svoj Sab. Ljubav prema ženi je bila čista, iskrena, davala je smisao njegovom životu. Ljubav prema Sabu za Uvea znači ljubav prema Švedskoj. Uve ne voli automobile sa zatamnjenim staklima, ljude u odelima koji ih voze, a koji simbolišu novi poredak.

 

Uve prerasta u simbol onog dela društva koji polako odumire a koji još uvek ceni iskrene međuljudske odnose, pošten rad, a prezire laž. Zato je i pomalo melodramatičan kraj romana potpuno opravdan.

Odlomak iz dela

Ranije su ljudi tvrdili da Uve uvek posmatra život kao crno-beo. A ona je donela boje. Sve boje u njegovom životu.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.