Nezemaljski izraz njegovih ruku
Nezemaljski izraz njegovih ruku
izdavač: Booka, Beograd, 2017.
broj strana: 180

Miljenko Jergović je savremeni bosansko-hercegovački i hrvatski pisac za koga s pravom možemo reći da je „pisac Sarajeva“. „Nezemaljski izraz njegovih ruku“, uslovno rečeno roman, koji za okosnicu ima priču o Sarajevskom atentatu, čine dva dela. Prvi deo pod naslovom „Atentat“ više je dokumentarna proza, slika istorijske prilike u vreme atentata, prati sudbine protagonista: Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića, Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Mnoge ličnosti koje su odredile tok 20. veka poput Apisa, kralja Aleksandra Karađorđevića, Ive Andrića i drugih našle su se na stranicama knjige. Jergović se bavio i filmovima o atentatu – Veljka Bulajića i Fadila Hadžića; te sudbinom svog profesora, Predraga Fincija, glavnog glumca Hadžićevog filma.

Drugi deo romana je duža pripovetka pod naslovom „Razrada“, gde slika posledice atentata na živote četvoro običnih ljudi sarajevske multinacionalne i multikonfesionalne sredine.

„Nezemaljski izraz njegovih ruku“, začinjen piščevim šarmantnim smislom za humor, svakako jeste jedna od knjiga kojoj se možemo vraćati jer Jergovićevi stavovi, utemeljeni na činjenicama i istorijskim primerima, podstiču na razmišljanje, naročito što atentatore slika kao obične ljude, a ne zločince koji su promenili tok istorije.

Odlomak iz dela

Evo kako je Werfel (u Dedijerovu prijevodu) vidio Nedeljka Čabrinovića, u kratkom fragmentu, koji donosimo zbog osjećaja njemačkoga pisca prema bosanskom mučeniku, pomalo se na njega pozivajući u obrani vlastitih osjećaja:

,Dvadeset mu je godina.

[…]

To lice tamo u ćeliji, ta dobrota koja više nije čak ni bolna, ta koso nagnuta uljudnost, ta ozarena slabost, potresen, znao sam –  bilo je to čudesno, daleko lice onoga poslednjeg u nizu, onoga koji je istisnut iz sredine, koji stoji na krajnjoj ivici ljudskosti. Upravo onako kao na licu junaka, poznao sam u tim izgubljenim crtama lepotu i dostojanstvo ubitačne, nezamišljive usamljenosti onoga koji se nikad više ne može vratiti među ljude. (…)

Nezemaljski izraz njegovih ruku ja ne umem da opišem.’“

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.