Шта би дао да си на мом мјесту: Бијело дугме: дефинитивна биографија највеће југословенске групе
кључне речи:

Шта би дао да си на мом мјесту: Бијело дугме: дефинитивна биографија највеће југословенске групе
издавач: Лагуна, Београд, 2014.
број страна: 351

Душан Весић је рођен у Београду 1959. године. Сматра се једним од најважнијих рок новинара Југославије у периоду од 1980. до 1990. године. Писао је за готово све релевантне новине и часописе тог времена промовишући рок културу. Био је у неколико наврата уредник за домаћу сцену у часописима Rock и Pop Rock.
Шта би дао да си на мом мјесту је узбудљив и емотиван документ о бенду чије су песме надживеле време и земљу у којој су настале.
Сам аутор наводи како је било јако тешко сажети 40 година Бијелог дугмета у једну књигу, но како је „важно да се нитко у суштини није наљутио“.
У овој биографији која се чита као најузбудљивији роман наћи ћете ексклузивне фотографије из каријере и приватног живота чланова групе.
Дугме је свакако било пуно више од рок групе и представљало је неки врсту социолошког и културног феномена, не само у СФРЈ, већ и шире.
Писац, читаоце млађе генерације упознаје са идолима и творцима, за оно време непојмљиве рок-сцене, а оне мало старије подсећа на драге ликове и њихове хитове са којима су музички одрастали. Из поглавља у поглавље прича расте, а неке врло занимљиве, али и до сада непознате чињенице не престају да се нижу.
Сваки стих, песма, албум бивају поново оживљени кроз сваку страницу ове мелодичне биографије. Сви догађаји, судбине, али и скандали уписани су као подсетник на живот ове групе. Подсетите се, сазнајте и сачувајте као успомену.

Аутор препоруке:
 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.