МИК – бурни живот и луди гениј Мика Џегера
МИК – бурни живот и луди гениј Мика Џегера
издавач: Лагуна, Београд, 2013.
број страна: 385
преводилац: Дејан Цукић

Пред нама је биографија Мика Џегера, чији је аутор успео да стилом писања и приступом  теми испрати темперамент човека о чијем животу пише. Tо није био лак задатак. Реч је о књизи која се ослања на богату документарну грађу коју уклапа у ширу причу на један веома информативан, динамичан и примамљив начин. Као дугогодишњи новинар, Кристофер Андерсен пише јасно и прецизно, веома вешто нас води кроз џунглу датума, локалитета, догађаја, ликова и свега што је пратило живот Мика Џегера. Читање тече лако и брзо, а између редова се осећа какофонија џегеровских мисли, идеја, страсти, мелодија, покрета, генијалности и храбрих одлука.

 

Ово је заправо водич кроз историју рокенрола, историју Стоунса, водич кроз бурни живот музичке иконе 20. века. Књига нас упознаје са најинтимнијим детаљима Џегеровог приватног живота, демистификује многе његове запањујуће поступке и склоности на пољу „секса, дроге и рокенрола”. Откривамо светлу и тамну страну најконтраверзније музичке фигуре савременог доба која, ево, траје и даље, дуже од пола века, као „јединствена наелектрисана природна сила” увек пуна изненађења, увек жива и другачија.

Одломак из дела

Суштински, читавог свог живота откад је одрастао, овај гласни противник естаблишмента уживао је у пријатном друштву енглеске аристократије, што је само једна у збуњујућем клупку противречности које чине Џегерову личност. Мик је школарац из енглеског предграђа који је букнуо на сцени певајући блуз срца Америке; син наставника физичког који је постао промотер неспутаног хедонизма; улична битанга с префињеним укусом достојним правог енглеског џентлмена; андрогини површни експериментатор бисексуалне љубави са безграничним хетеросексуалним апетитима; краљевски витез који педесет година широм света ужива репутацију почасног бунтовника рока; легендарни заводник с најтрајнијим и најважнијим међуљудским односом са човеком који тврди да га уопште не разуме – Китом Ричардсом.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.