Заблуда о Богу
Заблуда о Богу
издавач: Хеликс, Смедерево, 2007.
број страна: 400
наслов оригинала:
The God Delusion
преводилац: Александра Стојановић, Ана Јешић, Катарина Јешић

Еволуциони биолог, етолог, професор на Оксфорду и један од најбољих аутора научнопопуларне литературе, Ричард Докинс, најпознатији је по делу Себични ген које је популарилозовало теорију еволуције базирану на генетици. Заблуда о Богу, његов бестселер назван „атеистичком библијом” је најобухватније, најсистематичније и до сада најснажније аргументовано раскринкавање религије, такође базирано на еволутивној генетици, али пре свега на здравом разуму.

 

Докинс темељно анализира друштво утемељено на догматским религијским начелима, систематично побија аргументе у прилог постојању Бога, брани и унапређује теорију еволуције,  бави се пореклом нашег осећаја моралности, осуђује верску индоктринацију деце, верски фанатизам и нетрпељивост, и на крају, разбија табу који носи етикета „атеиста”. У предговору истиче како је сврха књиге да помогне у „уздизању свести – до спознаје како је реална тежња бити атеист, а уз то и храбра и дивна…јер атеизам готово увек указује на здраву самосталност ума”.

 

Докинсова аргументација је озбиљно научно и „мултидисциплинарно” утемељена. Он самоуверено оспорава креационизам и религијски догматизам са свих позиција (из перспективе генетичара, биолога, али и социолога, психолога, политиколога), а истовремено их исмева и веома се добро забавља док аргументе износи, не марећи да ли ће некога увредити.

Одломак из дела

Желим да истакнем како креационисти поткопавају нешто што је научницима природно и истински неопходно: радовање (привременој) несигурности. Из чисто политичких разлога, данашњи научник могао би да оклева пре него што каже: „Хм, занимљив закључак. Питам се како је заправо еволуирао зглоб предака жабе. Нисам стручњак за жабе, мораћу да одем до Универзитетске библиотеке и обевестим се. То би могла бити занимљива тема за семинарски рад неког студента.” Чим научник каже тако нешто – а много пре него што студент почне да ради семинарски рад – подразумевани закључак постаје крилатица у памфлету креационисте: „Само је Бог могао направити жабу.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.