Римска књижевност: од ране Републике до Августа
Римска књижевност: од ране Републике до Августа
издавач: Арете, Београд, 2016.
број страна: 423
наслов оригинала:
Letteratura latina
преводилац: Нина Гулгета, Ивана Томић, Ирина Вујичић

Ђан Бјађо Конте је рођен у Италији 1941. године. Бави се класичном филологијом и професор је римске књижевности. Предавао је на Универзитету у Сијени и на Универзитету у Пизи. Предавао је као гостујући професор на Оксфорду, Кембриџу, Принстону, Берклију и Станфорду. У оквиру проучавања римске књижевности претежно се бави поезијом касне Републике, Августовим периодом и периодом раног Царства. Његов приступ римској књижевности карактерише комбинација традиционалне филологије и књижевних теорија из друге половине 20. века, посебно структурализма.

Римска књижевност врло често остаје у сенци старогрчке књижевности, свакако плодније и оргиналније, али римска књижевност како преношењем и надоградњом старогрчке књижевности тако и својим јединственим остварењима чини један од темеља европске културе и књижевног наслеђа. Од 1963. године и објављивања Прегледа римске књижевности аутора Мирона Флашара и Милана Будимира, на српском језику се није појавила књига која би на исти начин свеобухватно и квалитетно читаоцима приближила латинску књижевност. До објављивања Контеове Римске књижевности. Њена мана у односу на књигу Флашара и Будимира јесте да не обухвата целу римску књижевност, већ само период од настанка римске државе до Августа, а предност је што је допуњена новим подацима откривеним у протеклих педесет година, као и стил прилагођен савременом читаоцу. Књига Римска књижевност је пре свега намењена студентима Филолошког и Филозофског факултета, али њена унутрашња структура и јасноћа писања и приказ друштвено- историјских околности, као и приказ писаца и њихових дела, омогућава упознавање и разумевање римске књижевности свим заинтересованим читаоцима, без обзира на то да ли о античком стваралаштву имају предзнања.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.