Психомагија
Психомагија
издавач: Арете, Београд, 2018.
број страна: 343
наслов оригинала:
Psicomagia
преводилац: Ивана Крговић

Алехандро Ходоровски је чилеански гуру руског порекла, најпознатији као редитељ култних авангардних филмова „Света планина“ и „Ел Топо“ с почетка 70-их година 20. века. То су халуциногена, кaлеидоскопска видео остварења која гледаоце одводе у свет подсвесног и спиритуалног. Ходоровски је још од 1948. године посвећен писању поезије, романа, есеја, извођењу поетских чинова, перформанса, пантомими, сликарству, скулптури. Он је психолог, психоаналитичар, читач тарота, маг и спиритуални вођа једног дела генерације 60-их и 70-их година прошлог века.

 

Психомагија је вид психотерапије коју је Ходоровски развио инкорпорирајући поједине уметничке праксе и методе шаманизма и вуду магије у општа достигнућа психологије и психоанализе. Циљ психомагије је да откочи психолошке баријере извођењем одређеног ритуалног чина, добро осмишљеног након проучавања психогенеалогије појединца који пати. Психомагија делује тако што пацијент овај задати чин одигра попут учесника у психоделичном перформансу осмишљеном на основу драме сопственог живота и извученог из делова подсвести и на тај се ослобађа у оквирима свесног.

 

Књига Психомагија састављена је од неколико интервјуа који нас воде кроз невероватну личну биографију и несвакидашња искуства Ходоровског, кроз његов уметнички опус, тумаче његов филозофско-религиозни поглед на свет, и откривају пут развоја овог специфичног метода лечења. Разговори су одлично вођени од стране познавалаца, поштовалаца али и критичара дела Алехандра Ходоровског. Психомагија је богата примерима добре праксе излечења, али и анегдотама из личног живота аутора, као и друштвеног живота Америке, посебно Чилеа, Мексика и САД 60-их и 70-их година прошлог века.

Одломак из дела

Као што рекох, у Мексику сам на известан начин савладао онирички чин. Ако је Чиле био поетска земља, Мексико је био потпуно онирична земља у којој несвесно никада не престаје да израња на површину. Било ко иоле осетљив приметиће тамо ту димензију, осетиће присуство сна у самој текстури мексичке стварности, иако се тамо може живети и десет година а да се уопште не спозна магијски Мексико.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.