Пружите детету СТО могућности уместо ДВЕ
Пружите детету СТО могућности уместо ДВЕ
издавач: Креативни центар, Београд, 2016.
број страна: 225
наслов оригинала:
Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2
преводилац: Светлана Тот

Одрасли се већ дуго и упорно боре против родне неравноправности у свом свету. Као и обично, борбу почињу да воде прекасно, када су већ одавно васпитани да буду подељени на мушкарце и жене, и да се у складу са тим понашају на различите начине. Док деци говоримо да су одређена понашања, играчке, филмови или гардероба „само за девојчице“ или „само за дечаке“, често нисмо ни свесни да репродукујемо један друштвени образац из кога касније покушавамо да се ишчупамо. Такође, затварамо својој деци цео један свет могућности који би могли да истражују и да се изграде као много отвореније и свестраније личности.

 

У књизи Пружите детету СТО могућности уместо ДВЕ, шведске ауторке Кристина Хенкел и Мари Томичић родитељима предочавају многе замке у које могу да упадну чак и ако не желе да буду стереотипни родитељи. Предлажу им алтернативе у конкретним свакодневним ситуацијама како би се равноправније односили према дечацима и девојчицама. То су савети везани за начине играња, облачења, коришћења језика, склапања другарстава и најважније, показивање осећања. Од дечака се очекује да буду храбри активни, радознали и да изражавају осећања која се перципирају као „снажна“. Са друге стране, од девојчица се очекује да буду мирне, пажљиве, брижне и да могу слободно да изражавају осећања као што су туга и саосећање за друге. Уколико желимо да покажемо деци да су све ове особине и осећања подједнако важне и за дечаке и девојчице, важно је да обрасце променимо у игри. Међутим, још важније је да и сами, у стварности,  као њихови главни узори, играмо овако равноправне улоге.

 

Када бисмо усвојили макар део ових савета и као одрасли се према свој деци понашали равноправно, повећали бисмо шансу да се и она када одрасту једна према другој понашају равноправно.  Ово је књига за све оне који желе да њихова деца буду опуштена и слободна и да сутра живе у свету који је исти такав.

Одломак из дела

Они најмлађи дечаци могу да имају дугачку косу, али чим се приближе трећој години – ето маказа. Можда желимо да и девојчице и дечаци сами одаберу фризуру за себе, али није увек лако ићи против неписаних правила о коси. Када је неко другачији и када се усуди да иде својим путем, то често подразумева да ће други желети да га исправе или да ће то коментарисати. Већина деце „зна“ да девојчице имају дугу косу, а дечаци кратку. Коса је снажно родно одређена и , самим тим, осетљива тема.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.