Приватни свет османских жена
Приватни свет османских жена
издавач: , Београд, 2015.
број страна: 274
наслов оригинала:
The Private World of Ottoman Women
преводилац: Аријана Лубурић Цвијановић

Годфри Гудвин, пореклом Британац, рођен је 1921. у Лисабону. Школовао се на колеџу Клифтон у Бристолу и на Краљевској академији драмских уметности у Лондону. Радио је као предавач у Лондону, Александрији и, коначно Истанбулу, где почиње његово интересовање за османску културу. Аутор је капиталне књиге Историја османске архитектуре која му је донела углед водећег ауторитета у области османске архитектуре и турске културе, као и дела о Микеланђелу Истока – највећем исламском градитељу Мимару Синану.
Живот жена као најмање истраживану област вишевековне владавине Османлија, од насељавања у Анадолији до градског и дворског живота у 19. веку, осветљава се у овој Гудвиновој студији. Аутор представља реконструкције живота припадница свих друштвених слојева и најразличитијих женских судбина.
Ова књига руши предрасуде које имамо када је реч о женском питању у Османском царству, које је било по много чему испред западноевропске културе тог времена.
Књига обилује научноистраживачким студијама, писмима, сликама, путописима.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

У XIX веку, европски уметници су мукотрпно радили у Османском царству. Њихов утицај је морао погодити локалне уметнике, међу којима је било мушкараца и веома мало жена до краја деветнаестог века, када су једна или две напустиле приватност дома. Михри Ханим је пример за све њих у том смислу што јој је паша, њен отац, обезбедио образовање у западном маниру, те је ишла на приватне часове и постала вешта и дражесна портретискиња.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.