Од премудрих чула – Огледи о старој српској књижевности
Од премудрих чула – Огледи о старој српској књижевности
број страна: 178

 

Снежана Милојевић јавности позната као писац кратких прича, путописа и есеја, овога пута представила се као врсни проучавалац старе српске књижевности. Књига  „Од премудрих чула, чији је издавач Међународни центар за православне студије са седиштем у Нишу, садржи шест огледа из српске средњовековне књижевности.  Сваки од огледа  промишља одређене теме  српске књижевности средњег века, превасходно житија. Текстови из којих је састављена ова књига првобитно су објављени у научним часописима или зборницима са међународних научних конференција.

Прва два огледа разматрају плач у српској житијној књижевности. Трећи и четврти оглед разматрају Јеванђељске мотиве и симболику у Доментијановом житију Св. Саве. Пети оглед бави се схватањем богонадахнућа код средњовековних писаца и преписивача на трагу текстова архиепископа Данила и  Даниловог ученика. А последњи оглед говори  о Радојичићевом особеном приступу проучавању византијске и  српске средњовековне књижевности и уметности.

Књига садржи занимљив поглед на стару српску књижевност и доприноси бољем разумевању поетике старе српске књижевности.

 

Одломак из дела

Пут ка Богу кроз молитву незаобилазни је део Доментијанове карактеризације Светога Саве, уз истицање сједињења ума и срца као правог пута исихастичког поимања молитвеног. Његова обрађања Свевишњем, сходно његовој духовној припреми за такав чин, благородна су и дејствујућа – остварују се. Овакав редослед ствари – припрема, покајање, пост, одрицање од световних угађања, али и духовно про- чишћење Светог, усаглашено је са јеванђелским истинама: „Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у моје име, даћу вам“ (Јн 16,23)пз.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.