Како преживети своју породицу
Како преживети своју породицу
издавач: Одисеја, Београд, 2007.
број страна: 304
наслов оригинала:
Families and How to Survive Them
преводилац: Слободан Шкеровић, Предраг Вуковић

Овај бестселер у оригиналу је изашао још 1983. године, од када су надограђивана не само психолошка сазнања већ су се мењала и социолошка поимања концепта саме модерне породице. Међутим, књига Како преживети своју породицу, у стручним круговима психолога и психијатара и даље се сматра за једну од најбољих књига које се баве породичним односима. Писана је кроз дијалог познатог Пајтоновца Џона Клиза и његовог психотерапеута Робина Скинера, а употпуњена је духовитим илустрацијама Бада Хенделсмана.

 

Из  разговора двојице аутора сазнајемо како се формира личност одрастајући у породици, како се од ње одваја, на основу чега бира партнера и затим како, у односу на сва претходна искуства, функционише у породици коју сама формира – у браку и подизању сопственог детета. Мноштво уобичајених питања која сви себи постављамо истовремено су једноставна и озбиљна, а одговори на њих нам нуде огољену истину и тиме разбијају романтичне илузије. С друге стране, они нам помажу да разумемо како односи функционишу и самим тим нуде шансу да их побољшамо.

Одломак из дела

Џон: Дакле, очева прва улога је да помогне одвајање поновним освајањем мајке. А затим, као први извор љубави и подршке после мајке, он је јединствено квалификован да помогне беби у истраживању.

Робин: Да, он беби нуди нешто другачији однос. Обично је то мање топао однос, можда робуснији, али живахнији и стимулативнији. Дакле, он не само да подржава дете у његовим првим авантурама кад се удаљи од мајке; он може чак да учини да то привремено напуштање буде привлачно.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.