Европа у глобалном добу
кључне речи:

Европа у глобалном добу
издавач: Clio, Београд, 2009.
број страна: 302
наслов оригинала:
Europe in the Global Age

Самим насловом Европа у глобалном добу Ентони Гиденс нам предочава глобално доба као стање ствари, скуп друштвених околности које наговештавају многе промене у нашем животу. С тим у вези, глобализацију одређује као процес, који се односи на утицаје који до тих промена доводе.

 

Ова књига је настала као резултат многих семинара и расправа поводом подршке пројекту јединствене Европе и европском социјалном моделу. У тој борби за Европу преко Уније има много различитих мишљења, од тога шта је Европска унија данас, до размишљања како би она требало да изгледа у будућности. Ентони Гиденс наводи да та борба за самопотврђивање Европе у свету није лака, али је могућа. Овом књигом се путем многих расправа говори о томе којим путем Унија треба да настави даље. Интересантно је питање да ли би Европа могла бити боље пласирана него САД по питању привреде пласиране на знању. Гиденс наводи примере многих земаља попут Немачке, Италије, Француске по питању иновација социјалног модела. Расправља о социјалној правди и друштвеним поделама у постиндустријском друштву и стварању новог позитивног социјалног система. Можда многима не изгледа тако, али данашњи тренутак је за Европу доба могућности за економско јачање и предњачење у променама.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.