Емоционални вампири
Емоционални вампири
издавач: Лагуна, Београд, 2015.
број страна: 389
наслов оригинала:
Emotional vampires
преводилац: Александра Чабаја

Др Алберт Џ. Бернстин је клинички психолог и пословни консултант који живи у Портланду, у Орегону, са својом женом Луаном, која је такође психолог. Аутор је неколико књига о психологији и бизнису.
Ко су емоционални вампири, одакле им толика моћ над нама и како да се заштитимо?
Емоционални вампири је књига која показује како да се изборите са људима који вас исцрпљују.
Практично и изузетно духовито, ово издање читаоцима ће помоћи да препознају емоционалне вампире.
Аутор је описао пет најчешћих (а има их 11) који углавном изазивају невоље у свакодневном животу: асоцијални, хистрионични, нарцисоидни, опсесивно-компулзивни и параноични. Каже да је њих изабрао, осим тога што су најчешћи, зато што поседују особине које су људима најпривлачније. Зато такве особе врло лако освајају људе који онда опчињени не знају ни шта их је снашло, а још мање како се извући из свега.
Књига је писана једноставним језиком и са много примера из живота. Забавна је и лака за читање без обзира на тему коју обрађује.
За кога је ова књига? Ово издање може прочитати свако, без обзира на то да ли сумња или зна да има неког таквог у животу. Помоћи ће да препознате одређене особине карактеристичне за овакве особе и да се унапред заштитите од њиховог утицаја који заиста може бити фаталан. Заједничка карактеристика им је да врло лако и врло успешно освајају људе, тако да није лоше знати како их препознати.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

У почетку, емоционални вампири делују боље од обичних људи. Допадају вам се; освајају ваше поверење; од њих очекујете више него од осталих људи. Очекујете више, добијате мање и ретко када схватате своју грешку пре него што они нестану у ноћи, остављајући вас измождене са болом у врату, празним новчаником, а можда и сломљеним срцем. Чак и тада се питате – је ли грешка у њима или у мени?
Они живе у вашој улици. Они су суседи који су пред вама срдачни и љубазни, али вас оговарају иза леђа. Емоционални вампири играју са вама фудбал; они су главне звијезде све док им нешто не крене наопако. Онда почињу да праве сцене којих би се и трогодишњаци постидели.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.