Аутизам – вежбом до спознаје: специфична тренажна технологија
Аутизам – вежбом до спознаје: специфична тренажна технологија
издавач: Балкански културни центар, Београд, 2016.
број страна: 200

Аутизам је сложени развојни поремећај за који је карактеристично неприхватање околине. Књигом Аутизам – вежбом до спознаје, аутори су се потрудили да нас уведу у овај углавном непознати свет, како би помогли наставницима физичког васпитања, запосленима у специјализованим установама који раде са децом оболелом од аутизма, као и самим родитељима. Професори физичког вaспитања Мирко Oвука и доц. др Весна Немец, аутори књиге, истичу важност физичке активности, значај игре, покрета, односно присуства метакомуникације у раду са аутистичном децом. Кроз 16 поглавља, аутори са искреном жељом да пренесу своја знања и искуства, дају одговоре и упутства за спровођење наставе физичког васпитања. Књига нуди читав систем вежби (чији је опис пропраћен илустрацијама демонстрирања тих вежби), од најједноставнијих до оних сложених (у зависности од узраста), велики низ игара („Рибице”, „Склањај главу”, „Сакупљачи камена”,  „Неимари”,  „Оро”…), методичкe примерe часа физичког васпитања, као и саме карактериcтике детета са аутизмом. Посебан акценат је стављен на значај родитеља у животу таквог детета, као и на упутима, тј. конкретним одговорима у могућим ситуацијама. Како сами аутори наводе, особама са сметањама у развоју треба помоћи да овладају контролом тела и воље, а то се може постићи адекватном методом, као и уз доста љубави, пажње, веровања, стрпљења.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Вежбе опуштања су неопходне у раду са дететом са аутизмом, јер имају смирајући ефекат и уравнотежују однос тела и ума, али истовремено јачају и свеукупно здравље. Технике опуштања су примарне, јер могу да помогну особама са аутизмом да живе мирније, у складу са својом околином, испуњени позитивним мислима (што и иначе јесу, али нису научени да их слободно испоље).

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.